Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Semmelweis Ignác előtt tiszteleg ma a Google

Semmelweis Ignác előtt tiszteleg ma a Google Tech-Tudomány

A mai napon a világszerte nagyhatású magyar orvos, Semmelweis Ignác előtt tiszteleg a Google. A kereső főoldalán látható különleges logó időzítése kétszeresen is aktuális. Egyrészt Semmelweist 173 éve ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává, másrészt ő jött rá elsőként, hogy a kézmosással jelentősen csökkenthető a betegségek terjedése.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1818. július 1-jén, Budán született Semmelweis a bécsi egyetemre jelentkezett, hogy orvosdoktori diplomát és szülészmesteri oklevelet szerezzen. A 19. században, amikor megkezdte munkáját a bécsi közkórházban, egy titokzatos és ismeretlen fertőzés, a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátákat a szülészeti osztályok fiatal anyái között Európa-szerte.

Semmelweis nagy elhivatottsággal kereste ennek okát. Alapos vizsgálat után rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti a korábbi műtétek és boncolások után az anyákra. Kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, melynek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

Sajnos kezdetben kollégái közül sokan szkeptikusak voltak Semmelweis elgondolásával kapcsolatban. Higiéniai ajánlásait széles körben csak évtizedekkel később érvényesítették.

Manapság Semmelweist úgy említik, mint „a fertőzés elleni küzdelem atyját”, akinek nemcsak a szülészet, hanem maga az orvosi szakma forradalmasítása is köszönhető. Nemzedékek figyelmét hívta fel arra, hogy a kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek terjedésének megakadályozására.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 21., 20:24
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Fikker János:

  Tisztítsd lelked is…

  A „kézmosással”,tisztítsd lelked is !
  Láthasd magad, szebbnek,és jobbnak!
  Tanúja vagy , a zavarodott kornak,
  célpontja járványoknak,vírusoknak…

  Nézz önmagadba, erősítsd hited!
  A Hozzád fordulót, segítsd!
  Enyhítsd baját, gyötrelmeit,
  lehetőségeid szerint…

  Légy önmagad,és mások orvosa!
  Gyógyíts,ha tudsz, ma is,meg holnap is!
  Fakassz mosolyt, űzd el a kint,
  és ne legyél képmutató,hamis…

  Füröszd meg lelked, érezd a Tavaszt!
  Küld a pokolra, a „koronavírust”!
  Előtted áll, felsejlik már az Út,
  Húsvétra már ,fénye körébe jutsz…
  2020 Március 21.