Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ritka rendellenességgel, nemi szerv nélkül született egy török kisfiú

Ritka rendellenességgel, nemi szerv nélkül született egy török kisfiú Tech-Tudomány

A Törökországban született gyermeknek egy ritka rendellenesség miatt nem fejlődött ki a nemi szerve.

Hirdetés
Hirdetés

Az Urology Case Reports című tudományos folyóirat szerint a most egyéves gyermek penile agenesisben (PA) szenved. Ennek lényege, hogy az embrionális fejlődés során valamilyen hiba miatt nem alakul ki hímvessző. A rendellenesség 30 millió újszülöttből egyet érint. 

„A teljes PA egy rendkívül ritka genitourinális zavar, melyhez általában más gyomor-bélrendszeri, szív- és izomrendszeri elváltozások is társulnak” – írták a tanulmányban a kutatók, akik szerint eddig mindössze 80 PA-s esetet jegyeznek a szakirodalomban.

Habár a pénisz nem fejlődött ki, a kisfiú heréi leszálltak, és normális szerkezetűnek tűnnek. Sajnos a páciens egyéb problémákkal is küzd, például a húgyhólyag és a végbél ürege között kóros összeköttetés alakult ki, illetve vesicoureteralis refluxa van, ami azt jelenti, hogy anatómiai rendellenesség miatt a vizelete visszaáramlik a veséjébe. E három rendellenességet együtt még soha nem figyelték meg. 

A gyermeken már végrehajtottak több korrekciós műtétet, és várhatóan hímvessző-helyreállító operációt is végeznek rajta.

(Origo)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük