Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mégsem olyan károsak a közösségi oldalak az egészségre

Mégsem olyan károsak a közösségi oldalak az egészségre Tech-Tudomány

Egy új kutatás szerint a közösségi oldalak és a csevegőprogramok mégsem olyan károsak az egészségre, sőt növelik a magabiztosságot, és csökkentik a magány érzését – írja az Independent az Edge Hill Egyetem kutatásáról. 

Hirdetés
Hirdetés

A fenti állítás leginkább a csevegőprogramokra igaz. Azt figyelték meg, hogy azok az emberek, akik többet beszélgetnek ezen keresztül a családjukkal és a barátaikkal, összességében jobban is érzik magukat. 

„Nagyon sok vita van arról, hogy a közösségi oldalakon töltött idő mennyire káros, ugyanakkor most kiderült, hogy nem is olyan rossz, mint gondoltuk” – mondta Linda Kaye, az egyetem egyik vezető pszichológia tanára. „Minél több időt töltenek például a WhatsAppon, annál inkább úgy érzik, hogy közelebb állnak a barátaikhoz és családjukhoz, és összességében is jobbnak ítélik meg ezeket a kapcsolatokat” – derül ki a kutatásból.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy ez a pozitív hatás nem igaz bármilyen közösségi oldalas aktivitásra. 2016-ban a Koppenhágai Egyetem kutatói arra jutottak egy tanulmányban, hogy létezik a Facebook-irigység jelensége, azaz mikor a közösségi oldalon, az ismerősök fotója miatt valaki elkezd irigykedni az ismerősei tökéletesnek látszó életére. A Pennsylvania Egyetem 2018-as kutatása pedig összefüggést talált a közösségi oldalakon töltött idő, illetve a szorongás és depresszió szintjének emelkedése között. A mostani kutatás arra világít rá, hogy ha a közösségi oldalakat továbbra is a meglévő kapcsolatok ápolására használja valaki, azzal sokkal többet tehet a saját boldogságáért, mintha csak mások nyaralós fotói felett sóhajtozik az irodában. 

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük