Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Korábban felismerhetjük az autizmust

Korábban felismerhetjük az autizmust Tech-Tudomány

Az autizmus és a hozzá hasonló idegrendszeri fejlődési rendellenességek felismerésében segíthet a mesterséges intelligencia, méghozzá két, könnyen mérhető tulajdonság vizsgálatával: a spontán pupillatágulások és a szívritmus megfigyelésével korábban észre lehet venni a rendellenességeket, mint a mostani módszerekkel.

Hirdetés
Hirdetés

A Bostoni Gyerekkórház kutatása gépi tanulást használó algoritmussal próbálta meg kiszűrni a rendellenes, furcsa pupillatágulásokat, amelyek egérkísérletekben az autizmus spektrumzavar előjelei lehetnek. További kutatások kimutatták, hogy a módszerrel a Rett szindróma is kiszűrhető, ami egy olyan genetikai rendellenesség, ami a kognitív, érzékszervi, motoros és autonóm funkciókat is érinti, és már 6-18 hónapos korban kialakulhat.

A kutatók szerint azon túl, hogy az autizmus spektrumzavar felismerésén segíthet, a módszer ahhoz is hozzájárulhat, hogy mérhetőbben monitorozhassuk a kezelések sikerességét.

Michela Fagiolini és Pietro Artoni kutatók abból indultak ki, hogy korábbi kutatások már kimutatták: az agyi kolinerg transzmitterrendszer, aminek szerepe van az izgalom érzetének létrehozásában, különösen zavart az autizmus spektrumzavar során, és ez a zavar megváltoztathatja a pupillatágulást és a szívritmust. Az egereken elvégzett kísérletekből kiderült, hogy ezek a változások már akkor kimutatják az autizmus spektrumzavart és a hozzá hasonló rendellenességeket, amikor még az állatok nem mutatnak tüneteket.

A kutatás egyelőre csak az állatkísérleteknél tart, de mivel egyáltalán nem invazív, valószínűleg hamarosan a klinikai kutatás is megkezdődik.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük