Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hallgassa meg: ilyen hangja van a Marson fújó szélnek

Hallgassa meg: ilyen hangja van a Marson fújó szélnek Tech-Tudomány

A történelem során először hallhatja az emberiség, hogyan fúj a szél egy idegen bolygón. Az InSight véletlenül rögzítette a hangot.

November 27-e egész biztosan piros betűs ünnepként vonul majd be a NASA történelmébe, ekkor ért ugyanis földet az InSight nevű Mars-szonda. A dolog azért is különleges, mert a szerkezet képes lesz 5 méteres mélységig lefúrni a talajba, hogy onnan mintát véve árulja el a tudósoknak, mi is történt a bolygóval.

Miközben a munka hamarosan kezdetét veszi, az InSight már több fotót is elküldött a Földre, így láthatjuk, milyen a táj a szerkezet körül. Képeket azonban már a korábbi Mars-járók is küldtek (és küldenek is még mindig) haza, így ebben túl sok „újdonság” nem volt. Az InSightra azonban nemcsak kamerát szereltek, így a történelemben most először hallgathatjuk meg, milyen is az, amikor a Marson fúj a szél.

Hirdetés
Hirdetés

Bruce Banerdt, az InSight vezető kutatója szerint a hang rögzítése egy véletlen műve volt. A küldetésben az a feladat, hogy mérje a marsi mozgást, ami azonban a hanghullám által keltett mozgást is magában foglalja.

A hangot egy légnyomás-érzékelő, valamint egy szeizmométer együttesen rögzítette. Előbbi közvetlenül a levegő vibrálását észlelte, utóbbi pedig az InSight napelemei között átfújó marsi szelet. A számítások szerint a szél 16-24 km/h közti sebességgel fújhatott.

A NASA szakemberei fülhallgató használatát javasolják a marsi szél meghallgatásához.

A Mars hangját csak most van lehetőségünk rögzíteni, mert ha a szeizmográf lekerül a talajra, egy kupolával borítja majd le az InSight, hogy megvédje a széltől.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük