Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A mesterséges intelligencia válasza: ettől lesz jó egy párkapcsolat

A mesterséges intelligencia válasza: ettől lesz jó egy párkapcsolat Tech-Tudomány

Elkészült a romantikus kapcsolatok első, mesterséges intelligencia alkalmazásán alapuló tanulmánya, amely több mint tízezer párt adatait elemezte: azonosította azokat a legfontosabb tényezőket, amelyek miatt jól alakulhatnak a dolgok két ember között. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a boldogsághoz sokkal több kell, mint a megfelelő párválasztás.

Hirdetés
Hirdetés

A mesterséges intelligenciára épülő, gépi tanulási módszerekkel támogatott analízisek tudományterülete napjainkra olyan fejlettségi szintet ért el, ami korábban elképzelhetetlennek tartott perspektívákat vetít előre.

A lehetséges felhasználási területek között már ott vannak a párkapcsolatok is.

A kutatók most több mint 11 ezer pártól gyűjtött adatok elemzését végezték el és arra jutottak, hogy az úgynevezett kapcsolatspecifikus, tehát a partnerrel közösen felépített kapcsolati jellemzők lényegesen jobban befolyásolják egy kapcsolat minőségét, mint a felek egyéni, személyes tulajdonságai.

„A kapcsolatspecifikus változók körülbelül kétszer-háromszor jobb eséllyel tudják megjósolni egy kapcsolat jövőjét, mint az egyéni különbségek” – mondta Samantha Joel, a kanadai Nyugati Egyetem vezető kutatója és pszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kapcsolattudomány már évtizedek óta létezik, és hatalmas mennyiségű pszichológiai elméletet született már arról, hogy mi teszi boldoggá vagy épp boldogtalanná az együttlétet. Az adatok elemzésének egyik leghatékonyabb megoldását a tudósok most a mesterséges intelligenciában látják, amely képes a laboratóriumokból összegyűjtött, hatalmas mennyiségű adat kiszűrésére.

A PNAS tudományos szaklapban publikált tanulmányban Joel és csapata a Random Forests nevű gépi tanulási rendszer alkalmazta. Céljuk egy kapcsolat minőségének az előrejelzése volt és eredményeik azt mutatják, hogy ezt az olyan, kapcsolatspecifikus változók jósolták meg a legmegbízhatóbban, mint az elkötelezettség, az elismerés, a partneri elégedettség vagy épp a hatékony konfliktuskezelés. Ezzel szemben az egyéni jellemzők maximum a kapcsolatminőség 21 százalékáért felelősek.

„A negatív hatások, a depresszió vagy a bizonytalan kötődés minden bizonnyal kockázati tényezőt jelent egy kapcsolatban” – magyarázta Joel. – Ám ha a pároknak sikerül egy olyan közös életet kialakítani, ahol jelen van az elkötelezettség, a szexuális elégedettség és a konfliktus hiánya, akkor ezeknek az egyedi kockázati tényezőknek kevés jelentősége van.

Hozzátette: talán meglepő, de a kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy az általunk választott ember személyisége nem annyira döntő fontosságú a boldogságunkhoz, mint maga a kapcsolat, amelyet közösen építünk fel.

(Origo)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük