Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Voiculescu: 167 gyermeket kezelnek kórházban koronavírus-fertőzéssel

Voiculescu: 167 gyermeket kezelnek kórházban koronavírus-fertőzéssel Románia

Az utóbbi időben csökkent azok életkora, akiknél a COVID-19 közepesen súlyos, súlyos vagy nagyon súlyos formája alakul ki – jelentette ki vasárnap Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. Hozzátette, jelenleg 167 gyermeket kezelnek kórházban koronavírus-fertőzéssel, közülük 16-ot az intenzív osztályon.

Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap tartott sajtótájékoztatóján a miniszter rámutatott, hogy az első számú prioritást az emberek életének a megmentése és az elkerülhető elhalálozások számának minimumra való csökkentése. A másik fő prioritás pedig a helyzetből fakadó szociális-gazdasági problémák csökkentése.

A harmadik hullám következtében rengeteg ember került kórházba, miközben a kórházak már telve voltak a korábban bekerült páciensekkel. A vírus fertőzöttségi rátája is növekszik a korábbi időszakhoz képet, egész családok kerülnek kórházba röviddel az első családtag megfertőződését követően – számolt be Voiculescu.

A miniszter szerint ugyanakkor csökken a betegség súlyos és kritikus formájában szenvedők életkora, illetve nőtt azok száma, akik semmiféle társbetegségekkel nem rendelkeznek, mégis súlyos állapotba kerülnek.

„Gyerekek is kerültek kórházba. Jelenleg 167 gyerek van kórházban, közülük 16-an az intenzív osztályon, ketten nagyon súlyos állapotban” – mondta Voiculescu.

Hozzátette, a kritikus állapotban levő pácienseknek több mint a fele lélegeztetőgépen van, míg a pandémia elején a súlyos esetek aránya jelentősen alacsonyabb volt.

Az egészségügyi tárcának nincs törvényes alapja arra, hogy teszteket vásároljon az iskoláknak

Az egészségügyi tárcának nincs törvényes alapja arra, hogy az iskolák számára gyorsteszteket vásároljon – jelentette ki Vlad Voiculescu.

„Az egészségügyi minisztériumnak nincs meg a jogi kerete arra, hogy a például az iskolák, vagy bármely más intézet számára, amely nem tartozik az alárendeltségébe, teszteket vásároljon. Pedig vitathatatlan, hogy ezek a tesztek bizonyos fokú szűrést biztosítanak (…) Ismétlem, az egészségügyi minisztériumnak nincs törvényes alapja arra, hogy az iskolák számára beszerezze a teszteket, és ezt az oktatási minisztériummal is közöltük” – fejtette ki Voiculescu vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár pedig nyomatékosította, hogy a nyálból kimutatható tesztek nem szerepelnek az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) jelenlegi munkamódszerében, mivel nem elég pontosak.

Sorin Cîmpeanu oktatási tárcavezető a nap folyamán korábban arról számolt be, hogy a második félév február 8-ai kezdete óta eltelt 8 hét alatt az iskoláknak kiosztott antigén gyorsteszteknek kevesebb mint 2 százalékát használták fel, ami „óriási kudarcot jelent”.

Hozzátette, „a non-invazív teszteket az egészségügyi ágazatban illetékes hatóságoknak kell beszereznie”, mivel az oktatási tárcának nincs kompetenciája ezen a téren. „Emiatt, nagyon bízunk az oktatási minisztérium támogatásában” – nyomatékosította a tárcavezető.

Több mint 1600 intenzív terápiás ágy van

Jelenleg több mint 1600 ágy áll rendelkezésre országszerte a kórházak intenzív osztályain a koronavírusos páciensek számára – jelentette be Vlad Voiculescu.

Hangsúlyozta, hogy a kritikus állapotban levő pácienseket kockázatos hosszú távolságokon szállítani, és ez csak abban az esetben jelenthet megoldást, ha más alternatíva nincs. Nagyon fontos maximálisan kihasználni az anyagi és emberi erőforrásokat ott, ahol ezek rendelkezésre állnak, szögezte le.

„Jelenleg több mint 1600 ágy áll rendelkezésre országszerte a kórházak intenzív osztályain a koronavírusos páciensek számára. Ma két rekord is megdőlt: a kórházban kezelt, illetve az intenzív osztályon kezelt páciensek száma. Nehezen mondható el, hogy ezekért a számokért az egészségügyi minisztérium, az egészségügyi rendszer a felelős, ezek inkább az emberek szolidaritásától és mindannyiunk felelősségérzetétől függnek” – nyomatékosította Voiculescu. Hozzátette, nagyon fontos, hogy ha megfertőződünk, jelentsük, ha betegnek érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz. Sok páciens, aki az intenzív osztályra kerül, nagyon későn kér orvosi segítséget, nyomatékosította.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. április 5., 23:12
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Magyarul El nem Le…Fordítjátok románról a szavakat és még mondja valaki ,hogy a székwlyek nem tudnak rományúl.Vájgyéminyesigyéminye dákum nustyicc romunyestye?Csévá!Ugye ismerős Nándika?

 • User
  Dátum: 2021. április 5., 12:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Pár éve higitott fertőtlenítő szerrel mosták fel a kórházakat, fertőtlenítgették az eszközöket, egy bünöst meggyilkoltak/ öngyilkos lett, a többi köszöni szépen! Az ilyeneknek számit az emberek/gyerekek élete? K5ve hiszem😆😁😁😀