Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vizsgálóbizottság létrehozását kérik az ellenzék a külföldi szavazás kapcsán

Vizsgálóbizottság létrehozását kérik az ellenzék a külföldi szavazás kapcsán Románia

A külföldön élő román állampolgárok szavazati jogának korlátozását kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozását kéri a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt alsóházi frakciója.

Hirdetés
Hirdetés

A kezdeményezők felidézik, hogy a május 26-ai európai parlamenti választáson „több tízezer, külföldön élő román állampolgár nem tudott élni az alkotmány által biztosított szavazati jogával”, és ez már a 2014-es államelnök-választáson is megtörtént, mivel a határokon kívül élő, szavazni óhajtó román állampolgárok számához képest aránytalanul kevés szavazókörzetet állítottak fel számukra, és az urnazárás időpontját sem voltak hajlandók kitolni a hatóságok.

Az aláírók kifogásolják, hogy a külügyminisztérium felelőtlenül viszonyult feladatához, nem biztosított megfelelő számú külföldi szavazókörzetet és utólag is olyan érveket hozott fel mentségére, amelyek a legkevésbé sem voltak meggyőzőek.

Az ellenzéki pártok által javasolt bizottságnak az lenne a szerepe, hogy megvizsgálja: milyen körülmények között döntöttek a küldöldi szavazóhelyiségek számáról, ki tehető felelőssé a helyzetért és miért nem hosszabbították meg a szavazók rendelkezésére álló időt.

A bizottság – a javaslat értelmében – jelentést állít majd össze, amelyet a képviselőház házbizottságának mutat be létrehozásától számított 60 napon belül. Ezt követően a plénum vitatja majd meg a kérdést a javaslat szerint.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük