Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

USR: a Velencei Bizottság megerősítette, hogy a SIIJ-t nem számolták fel, csak átszervezték

USR: a Velencei Bizottság megerősítette, hogy a SIIJ-t nem számolták fel, csak átszervezték Románia

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter lemondását kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), arra hivatkozva, hogy a Velencei Bizottság megerősítette: az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló különleges ügyészséget (SIIJ) „nem felszámolta, hanem átszervezte” a nemrégiben elfogadott törvénnyel a parlament.

Hirdetés
Hirdetés

A párt közleménye szerint az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve hétfőn közzétette véleményezését a SIIJ felszámolásáról szóló jogszabályról. Ebben a testület azt ajánlja, hogy a jogalkotók bízzák a szakosodott vádhatóságokra, vagyis a korrupcióellenes ügyészségre (DNA), illetve a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni ügyészségre (DIICOT) a bírák és ügyészek bűncselekményeinek kivizsgálását. A Velencei Bizottság ugyanakkor sajnálatát fejezi ki, hogy a parlament sietve, még a véleményezése közzététele előtt elfogadta a törvényt.

Az USR szerint a nemzetközi testület álláspontja alátámasztja azt, amit az ellenzéki párt a SIIJ felszámolásáról szóló tervezet parlamenti vitáján is állított: a jogszabály voltaképp nem felszámolja, hanem „átszervezi” a különleges ügyészséget, csorbítva a DNA és a DIICOT hatáskörét.

„Mindezek miatt, illetve azért, mert nem várta meg a Velencei Bizottság véleményezését, Cătălin Predoiu miniszternek azonnal le kell mondania, és ha ezt nem teszi meg, akkor le kell váltani. Klaus Iohannis államfőnek (…) ugyanakkor el kell magyaráznia a románoknak, hogy miért lépett Liviu Dragnea nyomdokaiba” – olvasható az USR állásfoglalásában.

A közlemény idézi Stelian Ion képviselőt, volt igazságügyi minisztert, aki szerint Cătălin Predoiu és Klaus Iohannis egyaránt tudott arról, hogy a Velencei Bizottság negatívan fogja véleményezni a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet, ennek ellenére siettették az elfogadását és a hatályba léptetését.

Az USR közölte az is, hogy törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentbe, „kijavítani mindazt, amit Cătălin Predoiu tervezete elrontott”. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük