Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ügyvivő legfőbb ügyész: soha nem érte még ennyire összehangolt és kitartó támadás az ügyészeket

Ügyvivő legfőbb ügyész: soha nem érte még ennyire összehangolt és kitartó támadás az ügyészeket Románia

Soha nem volt még példa Románia legújabb kori történelmében arra, hogy „ennyire összehangolt és kitartó támadás érje az ügyészeket”, jelentette ki Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész kedden.

Hirdetés
Hirdetés

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ülésére tartó Licutól azt kérdezték az újságírók, hogy megfélemlítették-e az ügyészeket az utóbbi időben őket ért kritikák, támadások.

„Nem tudom, ha lehet éppen megfélemlítésről beszélni, de az biztos, hogy az utóbbi évek erőteljes támadásai sajnos letörték az ügyészek lelkesedését. (…) Ami az utóbbi években történt, az egészen szokatlan, soha nem volt még eddig példa Románia legújabb kori történelmében arra, hogy ennyire összehangolt és kitartó támadás érje az ügyészeket” – válaszolta Licu.

Elmondta, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter azt kérte tőle, hogy az ügyészek legyenek proaktívabbak a bűnüldözésben.

„Én is folyamatosan erre biztattam a kollégákat (…) Sok kolléga azonban megelégszik azzal, amit kap, és nem vesznek részt annyira aktívan bizonyos ügyek megoldásában, és ez, sajnos, látszik” – mondta még Bogdan Licu.

Johannis: sikerült leállítani az igazságügyi rendszer elleni hadjáratot, de az okozott károkat helyre kell hozni

Ideiglenesen sikerült ugyan leállítani az igazságügyi rendszer elleni hadjáratot, az okozott károkat azonban mielőbb helyre kell hozni – nyomatékosította Klaus Johannis. Az államfő részt vett kedden a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ülésén, amelyen megválasztják az intézmény új vezetőségét.

Az elnök szerint a 2019-es esztendő úgy marad meg a kollektív emlékezetben, mint az az év, amelyben a május 26-i népszavazáson leadott voksukkal a polgárok megvédték az igazságszolgáltatást a rendszer gyengítését célzó szisztematikus támadásoktól, arra kötelezve a döntéshozókat, hogy vizsgálják felül az igazságügyet érintő korábbi intézkedéseiket.

Johannis hangsúlyozta, államfőként minden rendelkezésére álló alkotmányos eszközt felhasznált, hogy elejét vegye az igazságügyi rendszer destabilizálásának, azaz – többek között – véleményezést kért a Velencei Bizottságtól az igazságügyi törvények vitatott módosításairól, leállította a büntetőjog „káros és alaptalan módosításainak” alkalmazását, széles körű egyeztetést kezdeményezett az érintett intézmények és szakmai szervezetek képviselőivel, illetve konzultációra hívta a parlamenti pártokat. „A CSM-vel való viszonyt illetően partnerséget vállaltam az európai értékek megerősítése érdekében, a független igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem elhivatott támogatójaként léptem fel” – fogalmazott.

Az államfő szerint egyetlen intézményt sem kell a vezetőjével azonosítani, mert „az intézmények nem képezik a vezetők tulajdonát”. Csak így lehet elkerülni „a kisiklásokat és a manipulációt” – véli. „A belső feszültségeket, a személyes hiúságot és önös érdekeket mindig háttérbe kell szorítani, amikor azt kapjuk feladatul, hogy járuljunk hozzá a román állam demokratikus fejlődéséhez” – nyomatékosította, hangsúlyozva, a társadalom érettségről, bölcsességről, jóhiszeműségről és pártatlanságról tanúskodó hozzáállást vár el a CSM-től. Az elnök ugyanakkor kifejtette, a CSM jó működéséhez kiszámíthatóságra, egymás iránti kölcsönös tiszteletre, felelős és egységes hozzáállásra van szükség.

Johannis felszólította a CSM tagjait, hogy támogassák az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében, továbbá a Velencei Bizottság és a korrupcióellenes államcsoport (GRECO) által megfogalmazott ajánlások gyakorlatba ültetését.

Az államfő arról biztosította az ülésen jelenlévőket, hogy „az együttműködési megállapodások időszaka véget ért”, és vigyázni fog arra, hogy többé ne legyen példa ilyenre.

„Meggyőződésem, hogy 2020 elejéig lezárul az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló osztály körüli vita”

Klaus Johannis kijelentette, meggyőződése, hogy jövő év elejéig lezárul az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) körüli vita, és ennek eredménye egy megfelelő jogszabályban fog testet ölteni.

Az elnök szerint a legjobb megoldás az lenne, ha egész egyszerűen felszámolnák, vagy alapjaiban változtatnák meg ezen ügyészi osztály felépítését és az intézményi hierarchián belüli helyzetét. „Ezekről a kérdésekről higgadtan kell tárgyalni, és meggyőződésem, hogy jövő év elejéig ez a vita lezárul, eredményei pedig egy megfelelő törvény formájában öltenek majd testet” – mondta Johannis.

Az államfő cáfolta ugyanakkor azokat a híreket, melyek szerint halogatják a SIIJ felszámolását. Kifejtette, a kisebbségi kormánynak egy egész sor súlyos gondot kell megoldania, ehhez pedig észszerű sorrendet kell felállítani. Ilyen sürgős megoldásra váró probléma a költségvetés kidolgozása és elfogadása, bizonyos jogszabályok életbe lépésének elhalasztása, vagy a SIIJ jövőjéről szóló döntés. Ezekkel kapcsolatban a kormány törvénytervezettel vagy felelősségvállalással intézkedik, mondta még Johannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük