Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tűz a Matei Balş intézetben: a miniszterelnök részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak

Tűz a Matei Balş intézetben: a miniszterelnök részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak Románia

Részvétét fejezte ki Florin Cîţu miniszterelnök a Matei Balş intézetben pénteken kiütött tűzben elhunytak családjainak.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő szerint „ez alkalommal gyorsan és hatékonyan reagáltak a hatóságok”: a helyzetet hamar ellenőrzés alá vonták, a pácienseket más osztályokon, illetve más kórházakban helyezték el.

„Az okokról és felelősökről majd akkor beszélünk, ha rendelkezésre állnak a megfelelő információk” – írta Facebook-bejegyzésében Florin Cîţu.

„Több pénzt kell fordítani beruházásokra”

A bukaresti Matei Balş intézetnél történt tragédia ismét rávilágított a rendszer hibáira – jelentette ki Florin Cîţu. A miniszterelnök szerint minél több pénzt kell szánni beruházásokra, ha elkerülhetők legyenek az ilyen esetek.

A kormányfő rámutatott, bár tavaly a bruttó hazai termék 6,1 százalékát kitevő 65 milliárd lejt különítettek el az egészségügyi szektor számára, ennek az összegnek csak nagyon kis hányadát fordították beruházásokra.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy ez nem mehet így tovább. Nem lehet fizetésekre, pótlékokra költeni a források 90-95 százalékát, minél nagyobb összegeket kell beruházásokra fordítani, hogy elkerülhetők legyenek az ehhez hasonló tragédiák” – fogalmazott Cîţu a Victoria-palotában adott nyilatkozatában.

A miniszterelnök kiemelte, úgy tűnik, a hatóságok semmit sem tanultak a Piatra Neamţ-i kórházban történtekből, ugyanakkor felszólította az egészségügyi minisztérium és az egészségügyi felügyeletek alkalmazottait, „mozduljanak ki az irodájukból” és tegyék a dolgukat.

„Itt az ideje, hogy minden romániai közalkalmazott végezze a dolgát, amiért a fizetését kapja. Ezt várom én el a közalkalmazottaktól” – nyomatékosította.

A Matei Balş intézetben péntek reggel ütött ki tűz, négy személy meghalt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük