Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tőkés: anyanyelvtől, vallástól, nemzeti hovatartozástól függetlenül segítenünk kell a szenvedőknek

Tőkés: anyanyelvtől, vallástól, nemzeti hovatartozástól függetlenül segítenünk kell a szenvedőknek Románia

Európa békéjéért könyörgött pénteki nyilatkozatában Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, aki azt is kijelentette, hogy anyanyelvtől, vallástól, nemzeti hovatartozástól függetlenül segíteni kell a szenvedőknek.

Hirdetés
Hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban Tőkés László kijelentette: a XXI. század Európájában semmi sem magyarázhatja a civilek elleni katonai, fizikai erőszakot. Felidézte: a magyarok sokat szenvedtek az elmúlt században Kárpátalján, Vajdaságban, Felvidéken és Erdélyben is.

„Éppen ezért szolidaritást vállalunk mindazokkal a nemzettársainkkal, akiknek menekülniük kell. És ugyanúgy szolidaritást vállalunk az ukrajnai románokkal és az ukrán nemzet tagjaival is, akiknek a háború miatt kell szenvedniük. Anyanyelvtől, vallástól, nemzeti hovatartozástól függetlenül segítenünk kell a szenvedőknek” – jelentette ki a volt püspök, politikus.

Tőkés László arra kért mindenkit, hogy támogassa a menekülőket segítő állami és egyházi intézmények, valamint humanitárius civil szervezetek munkáját. Hozzátette: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodahálózata is gyűjtést szervez a menekültek javára.

Önmérsékletre és bölcsességre kérte azokat a romániai és magyarországi politikusokat, akik „a katasztrofális háborús viszonyokat is arra használják fel, hogy ellenfeleiket vádolják, támadják, lejárassák”.

Meggyőződését hangoztatta, hogy a térség országainak az szolgálja a javát, ha ebből a háborúból kimaradnak, ha nem növelik a bajt, nem öntenek olajat a tűzre, de segítenek a háborúságot szenvedő testvéreiken.

„Mindnyájunk elsőrangú érdeke a béke mielőbbi helyreállítása! Mi, erdélyiek, románok, magyarok, németek etnikumtól, nyelvtől, vallástól függetlenül legyünk egyek a béke és a biztonság keresésében. Uram, adj békét Ukrajnának! Adj békét Európának!” – zárta pénteki nyilatkozatát Tőkés László.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 4., 17:43
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Kedves tőkés úr!
    A kárpátaljai 150.000 magyarért miért nem áll ki?! Olyan mint a románok! Nyal ezerrel…. A legtöbb szenvedő ott maradt az országban!!!! Akik átjöttek sokan olyan autókkal jöttek és úgy kiöltözve, h nem szorúlnak segítségre! Az ország 5☆os hoteljeinek kb 70% át lefoglalták az ukránok!!! Én 45 évesen felsőfokú végzettséggel még nem tudom, h merre nyílik a 4-5☆os hotel ajtaja!!!!