Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer per vádlottjai úszhatják meg a felelősségre vonást az ügyek elévülése miatt

Több ezer per vádlottjai úszhatják meg a felelősségre vonást az ügyek elévülése miatt Románia

Az alkotmánybíróságnak az elévülés megszakításával kapcsolatos határozata visszamenőleges hatállyal alkalmazandó – mondta ki kedden a legfelsőbb bíróság.

Korábban az ország több bírósága is felkérte a legfelsőbb bíróságot annak megállapítására, hogy az alkotmánybíróság (CCR) elévülésről szóló határozatai visszamenőleges hatállyal is alkalmazandók-e a kedvezőbb jog elve alapján.

A legfelsőbb bírósága határozata értelmében a taláros testület elévülésről szóló döntése visszamenőleges hatállyal alkalmazandó.

Igazságügyi források szerint a döntés több ezer folyamatban levő nyomozást és pert érint, amelyek vádlottjai az elévülés miatt megússzák a vádemelést vagy az ítéletet.

Május 26-án az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a Büntető törvénykönyv azon előírását, amely lehetővé tette az ügyészek számára, hogy új bizonyítékok gyűjtésével megszakítsák az elévülést.

Ennek nyomán egyes bíróságok felfüggesztették a pereket a legfelsőbb bíróság döntéséig, mások a CCR határozatát alkalmazva elrendelték a korrupciós perek megszüntetését.

Elsőként a bukaresti ítélőtábla fordult a legfelsőbb bírósághoz az ügy tisztázása érdekében, majd más bíróságok is követték a példáját.

Az elévülést érintő alkotmánybírósági döntés alapján szabadult egyébként a börtönből Bogdan Olteanu volt képviselőházi elnök vagy az U Craiova 1948 labdarúgócsapat tulajdonosa, Adrian Mititelu is.

A legfelsőbb bíróság döntéséig felfüggesztett többtucatnyi per között szerepel Mihai Chirica iaşi-i polgármester korrupciós pere is, de a pénzmosás és sikkasztás miatt bíróság elé küldött üzletember, Nelu Iordache, továbbá Petru-Constantin Luhan volt európai parlamenti képviselő vagy Marin Anton volt nemzeti liberális párti képviselő pere is.

Ugyanakkor Elena Udrea volt miniszter két perét is megszüntethetik a döntés hatására. Az egyik a Traian Băsescu 2009-es államelnök-választási kampányának finanszírozásával kapcsolatos, amelyben alapfokon nyolc év börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadására való felbujtás és pénzmosás miatt. A pert a fellebbviteli szakaszban a legfelsőbb bíróság tárgyalja. A másik az úgynevezett Hidroelectrica-per, amelyben befolyással üzérkedéssel és pénzmosással vádolják, ebben még nem hirdetett ítéletet a bukaresti ítélőtábla.

Elena Udreát jelenleg a târgşori börtönben tartják fogva, ahol a Bute-gála-ügyben kiszabott hat év börtönbüntetését tölti. Ebben az ügyben minden rendkívüli jogorvoslati lehetőséget kimerített a volt miniszter, a büntethetőség elévülésére nem hivatkozott az eljárások során.

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük