Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tervezet: munkaszüneti nappá nyilvánítanák január 6-át és 7-ét

Tervezet: munkaszüneti nappá nyilvánítanák január 6-át és 7-ét Románia

Hivatalos szabadnappá nyilvánítanák egy friss törvénytervezet szerint január 6-át és 7-ét, a vízkereszt napját és a keleti kereszténység karácsonyát.

Hirdetés
Hirdetés

A törvénytervezetet a parlament felsőházába nyújtotta be Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, valamint Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője.

Amennyiben elfogadják a tervezetet, január 6-át és 7-ét munkaszüneti napként jelölik meg a munkatörvénykönyvben.

A kezdeményezők indoklása szerint a legutóbbi (2011-es) népszámlálási adatok alapján 16.307.004 román állampolgár ortodoxnak vallotta magát, ami a lakosság 86,45 százalékát teszi ki; rajtuk kívül még más felekezetűek is ünneplik a vízkereszt napját. Az ortodox hívek ilyenkor a vízszentelés egyházi szertartásán vesznek részt, ami egyszeri ünnep az évben.

Vallási jelentősége miatt Ausztria, Ciprus, Horvátország, Finnország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Svédország is hivatalos ünnepnappá nyilvánította január 6-át – érvelnek a törvényhozók.

Ugyanakkor január 7-ét arra hivatkozva nyilváníttatnák munkaszüneti napnak, hogy a görögkeletiek által még mindig használt Julianus-naptár szerint erre a napra esik a karácsony. Ezért a keleti keresztény hagyományú országokban (Fehéroroszország, Görögország, Grúzia, Moldova, Oroszország, Ukrajna, Ciprus) január 7-e hivatalos ünnepnap – tették hozzá az indoklásban.

(Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük