Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tăriceanu a legfőbb ügyész elbocsátását kéri az államfőtől

Tăriceanu a legfőbb ügyész elbocsátását kéri az államfőtől Románia

Călin Popescu-Tăriceanu felszólította Klaus Johannis államfőt, írja alá az Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való menesztéséről szóló rendeletet. A szenátusi elnök arra hivatkozik, hogy bizonyos információk szerint Lazăr egyike a kommunista rendszer „mocskos munkát végző, szomorú emlékezetű szereplőinek”.

„Felkérem államelnök úr, hogy alkotmányos szerepkörének megfelelően, a demokrácia biztosítójaként sürgősen írja alá a főügyész tisztségből való menesztését (…), amint azt az igazságügyi miniszter korábban már kérte öntől. (…) Azon félelmetes információk közzétételéről van most szó, melyek szerint Románia főügyésze, akinek erkölcsi példaként kellene szolgálnia az ország ügyészei és bírói számára, egyike volt a kommunista rendszer mocskos munkát végző, szomorú emlékezetű szereplőinek” – szögezi le Tăriceanu a szerdán elküldött nyílt levélben.

Hozzáteszi, az „ügy sürgős tisztázására’ van szükség a sajtóban megjelent információk tükrében. Tisztázni kell, hogy Augustin Lazăr tagja volt-e avagy sem ‘a hírhedt törcsvári iskolában végzett kommunista ügyészcsoportnak. Amint ismeretes, abban az iskolában képezték ki 1969-től kezdődően az összes ügyészt, akiket aztán a kommunista párt és a Szekuritáté irányelveinek gyakorlatba ültetésére használtak fel a hatalommal szemben álló állampolgárok meghurcoltatása és üldöztetése kapcsán”, jelenti ki a szenátus elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Tăriceanu rámutat, egy olyan iskoláról van szó, melyeknek tanárai a milícia, a Szekuritáté és a Ştefan Gheorghiu Akadémia (politikai egyetem Bukarestben a kommunista rendszerben – szerk. megj.) keretéből kerültek ki, és „arra oktatták a gondosan kiválasztott kommunista ügyészeket, hogy hogyan kell levezetni a ‘rendhagyó’ kivizsgálásokat kínzásokkal, zsarolással, tudatmódosító szerekkel, illetve, hogyan hunyjanak szemet a szekusok túlkapásai fölött, hogyan zsarolják azokat a bírákat, akik nem voltak hajlandóak eléggé együttműködni, hogyan kapják el az ügyvédeket megrendezett ügyekkel, hogyan fogadják el feltétel nélkül a szeku hamis bizonyítékok alapján kiállított házkutatási vagy letartóztatási parancsait”.

A szenátusi elnök szerint ezen cselekedetek nyomait a rendszerváltás után igyekeztek eltüntetni az érdekelt felek a hírszerző szolgálat segítségével, és több ügyészt és bírát tisztára mostak.

„Úgy tűnik, ugyanebben a helyzetben van a jelenlegi legfőbb ügyész, akinek szakmai dossziéját tisztára mosták az árnyékban levő barátai” – állítja még Tăriceanu.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész kedden cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint tagja lett volna a politikai rendőrségnek, és feltette a legfőbb ügyészség Facebook-oldalára a CNSAS által kiállított igazolványokat. Ezek bizonyítják, hogy nem léteznek olyan dokumentumok, melyek arra utalnának, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval, vagy annak tagja lett volna.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük