Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tanügyminiszter: a PISA-tesztek nem az egyéni teljesítményt mérik

Tanügyminiszter: a PISA-tesztek nem az egyéni teljesítményt mérik Románia

Nem az egyéni teljesítményt tükrözik a PISA-tesztek, és a felmérésben résztvevő tanulók nem teljesítettek legjobb tudásuk szerint, mert a tesztnek nem volt tétje – jelentette ki kedden Monica Anisie tanügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

„Ezek a tesztek nem az egyéni teljesítményt mérik. Akik részt vettek a felmérésen, nem teljesítettek maximálisan tudásuk szerint, mert a tesztnek nem volt tétje” – mondta az oktatási tárca vezetője, aki szerint egyrészt szociális jellegű programokkal, másrészt a tanárok magasabb szintű és folytonos képzésével lehetne javítani a romániai tanulók teljesítményén.

Monica Anisie szerint a tanügyminisztériumnak figyelembe kell vennie a PISA-eredményeket, amikor döntéseket tervez meghozni. „Fontos, hogy ezentúl ne hozzunk úgy intézkedéseket, hogy azok nem állnak a tudományos kutatás biztos alapján” – mondta a tárcavezető.

Fontolóra kell venni az olvasásórák újbóli beiktatását

Megfontolandó, hogy ismét bevezessék az olvasásórákat, annak érdekében, hogy a tanulók megtanulják értelmezni a szövegeket – mondta a Monica Anisie.

„Megoldást kell találnunk arra, hogy a nyelvórákon – legyen szó akár román, akár idegennyelv-órákról – szövegértésre és szövegértelmezésre tanítsuk meg a gyerekeket. A szöveg egyszerű elolvasása még nem elég. Ez a baj valójában. Régen nem hiába voltak azok az olvasásórák, amelyeken kizárólag azzal foglalkoztak, hogy felolvasták a szövegeket, majd értelmezték őket, a szövegértés minden fokozatát végigjárva” – mondta Anisie, aki szerint fontolóra kell venni az olvasásórák újbóli beiktatását az iskolai órarendekbe.

Ne kérjék a diákoktól a műelemzések bemagolását

Fel fogja szólítani a tanárokat, hogy ne kérjék a diákoktól a műelemzések bemagolását, jelentette ki az oktatási miniszter.

„Előbb romántanári minőségemben és nem miniszteri minőségemben fejtem ki a következőt: soha nem voltam a műelemzések bemagolásának a híve, mindig arra törekedtem, hogy diákjaimban kialakuljon a kritikus gondolkodás képessége, ők tudják elemezni a szövegeket; én nem is adok elő nekik műelemzéseket, mivel egy irodalmi szöveg értelmezéséről beszélünk. (…) Most pedig miniszteri minőségemben azt mondom, fel fogom kérni kollégáimat, hogy ne kérjék többé a diákoktól a műelemzések bemagolását, de a romántanár kollégák válasza az lesz, hogy a gyerekeknek meg kell tanulniuk ezeket az elemzéseket az országos felmérő vizsgára, vagy az érettségire. Nem, az országos felmérő vizsgára tényleg nem kell megtanulni műelemzéseket, hanem fogalmazást kell írniuk egy szöveg alapján, amelyet első alkalommal látnak, és a romántanár feladata az, hogy képessé tegye a diákot egy először látott szövegről kifejteni véleményét. Ami pedig az érettségit illeti, a harmadik tételnél tudnia kell egy szöveg felépítésének a jellemzőit” – magyarázta Anisie.

A miniszter véleménye szerint a romántanárnak ki kell fejlesztenie diákjaiban a szövegértelmezés képességét, meg kell tanítania nekik, hogyan érthetik meg az irodalmi szövegeket, és nem kész műelemzéseket kell bemagoltatnia velük.

A ma bemutatott PISA-eredmények arra is rávezethetik a tanárokat, hogy hogyan kellene felépíteni az országos felmérő vizsgák tételsorát, hogy milyen készségeknek kell kifejlődniük a diákokban, szögezte még le az oktatási miniszter.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 4., 12:14
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Miniszter asszony el van tevedve, akkor megis mit tukroznek? AZT TUKROZIK HOGY ROMANIABAN a tanugy a padlo alatt van !!! Ez egyebkent a FEJ KOTANAK koszonheto !!!

 • User
  Dátum: 2019. december 4., 19:00
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ha nem teszed oda magolni,nem olvastatsz,íratsz a diákkal vége mindennek!
  9/10.osztáyos diák makogva olvas,az mit ér el az életben?! Nem tud írni,ja de tapogatja 3 éves!korától a telefont,IQ nuku,de van temperamentum és vérmérséklet mint 2 teleszekér cigányban!
  Olyanokkal mit kezdjen a tanító/tanár? Készítse vizsgákra,képességire,érreccségire?!