Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szerdán is folytatódnak a kormányalakítási tárgyalások

Szerdán is folytatódnak a kormányalakítási tárgyalások Románia

Szerdán folytatódnak a kormányalakítási tárgyalások – bár két hónapja folyamatos nyilatkozatháború van a felek között, most úgy tűnik, valóban cél a megegyezés.

Hirdetés
Hirdetés

Florin Cîțu liberális pártelnök tegnap azt nyilatkozta, sikeres volt a pártterápia, és a maga részéről nagy esélyt lát a PNL-USR-RMDSZ koalíció folytatására. Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke a liberálisokkal való találkozó után azt mondta, hajlandóságot érzett a Nemzeti Liberális Párt politikusaiban a koalíció helyreállítására, de világos választ vár arra, hogy folytatják-e a közös kormányzást.

Elemzők szerint Florin Cîțu személye a megegyezés kulcsa, a liberálisok ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy ők adják a miniszterelnököt, amit elfogad a Mentsétek meg Romániát Szövetség, de abba már nem menne bele, hogy Florin Cîțu legyen a kormányfő.

A liberálisok egyébként késélen táncolnak, hisz ha nem egyeznek meg az USR-vel, akkor a szociáldemokratákkal kell koalícióra lépjenek, ami egyet jelent a miniszterelnöki szék elvesztésével, hisz az RMDSZ-el együtt sem lenne annyi szavazatuk, mint a Szociáldemokrata Pártnak, amely joggal tart igényt a kormányfői tisztségre.

A kormányalakítási tárgyalásokon egyre jobban felértékelődik a Nemzeti Liberális Párt frakciójából kilépett egykori pártelnök, Ludovic Orban személye.

Ő ugyanis már 17 képviselőt és szenátort vitt magával, akik ha hinni lehet az egykori pártelnöknek csak a koalíció helyreállítását támogatják. Ugyanakkor egyértelmű, hogy Ludovic Orban a szavazataiért cserébe azt kéri, hogy ne Florin Cîțu legyen a miniszterelnök.

A disszidáló liberálisok szavazatára azért is nagy szüksége van Florin Cîțunak, mert Varujan Pambuccian, a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának a vezetője tegnap azt mondta, nem támogatják a koalíció folytatását, ami mínusz 18 szavazatot jelent a Nemzeti Liberális Pártnak.

(Marosvásárhelyi Rádió)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük