Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románul mondta el köszöntőbeszédét Donald Tusk Bukarestben

Románul mondta el köszöntőbeszédét Donald Tusk Bukarestben Románia

Meggyőződése, hogy Románia mindent megtesz majd Európa érdekeinek védelmében, illetve hogy EU-elnöksége alatt az ország kellő hangsúlyt fektet a szabályok betartására – hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a román EU-elnökség hivatalos nyitórendezvényén.

„E gyorsan változó világban, amelyben nap mint nap meglep bennünket a jövő, fontos szerepe van a szabályok betartásának és az elvekhez való ragaszkodásnak (…) Most nagymértékben Romániától függ, hogy miként kezeli Európa a jövő kihívásait. És csak önökön múlik, hogy a román politika jó példa vagy szigorú figyelmeztetés lesz-e Európa számára” – fogalmazott Tusk román nyelven mondott beszédében, amelyet több ízben is tapsvihar szakított meg. Hozzátette, tévednek, akik azt hiszik, hogy a szabályok figyelmen kívül hagyása, a „rövidebbik út választása” a hatalom jelének számít az Európai Unióban. „Nem, ez a gyengeség jele. Azoknak pedig, akik erőfeszítéseket tesznek az európai értékek, szabadságunk, jogaink védelmében, azt mondom: Folytassák a harcot!” – nyomatékosította.

Donald Tusk beszédében rámutatott, nagy csodálója Romániának, a román kultúrának, nagyra tartja a román művészeket, értelmiségieket, sportolókat, és felhívást intézett minden román állampolgárhoz, hogy olyan elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának kapuját a Bajnokcsapatok Európa-kupájának 1986-os döntőjében, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította. „Akkor az lehetetlennek tűnt számomra, de neki sikerült. Önöknek is sikerülni fog. Ez úton biztosítom önöket teljes támogatásomról” – zárta beszédét Donald Tusk.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 11., 16:53
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nagy seggnyaló a muki😎Külön köszönthette volna az 1 millió erdélyi magyart is! Amúgy jobban beszélt romünúl mint sokan a parlamentben!

 • User
  Dátum: 2019. január 11., 16:16
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Tristan Tzara-t/eredeti nevén Samuel Rosenstock/ is megemlítette a nagy kultúremberek között,mint Emil Cioran ,Mircea Eliade,Eugene Ionesco /eredeti nevén Eugen Ionescu/.Tzara az egyike a dadaizmus megalapítójának.Micsoda művészet! A wc kagylóból meg szemétből csináltak például szobrot,a nevüket a dadaisták úgy vették fel,hogy felcsaptak egy szótárat és az első szó ami azon a lapon/dada/ volt,arról elnevezték a „művészeti irányzat „mozgalmat.Hogy kik súgták Tusknak a neveket? Nekem vannak ötleteim.Szerintem ezért kapott ajándékba egy fél Daciat/Dacia 500 Lastun/. Na azzal próbáljon elmenni Bruxellesbe!