Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia NATO-egyeztetést sürget az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikke alapján

Románia NATO-egyeztetést sürget az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikke alapján Románia

Románia az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkének aktiválását kezdeményezi az Ukrajnát ért orosz támadás miatt – jelentette be csütörtökön közösségi oldalán Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

A hivatkozott cikk szerint a NATO-tagországok tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

Aurescu szerint a NATO-nak egyeztetési mechanizmust kell működésbe hoznia, amely figyelemmel kíséri az Ukrajna elleni irányuló orosz támadás biztonsági kihatásait.

A külügyminisztériumban válságstábot hoztak létre, hogy konzuli támogatást nyújtsanak az Ukrajnában tartózkodó román állampolgároknak. Csütörtök délig harminc román állampolgár igényelte a kimenekítését. A kijevi román nagykövetség, valamint az odesszai és csernovici főkonzulátus, illetve az aknaszlatinai konzulátus folyamatosan kapcsolatban van azokkal a román állampolgárokkal, akik bejelentették tartózkodási helyüket a külképviseleteknél.

A külügyminisztériumban működő válságstáb más, Romániában akkreditált külképviseletekkel is tartja a kapcsolatot és kész konzuli segítséget nyújtani azon államok Ukrajnában lévő állampolgárainak is, amelyek már kivonták onnan külképviseletüket.

A térség biztonsági helyzetének romlására reagálva a bukaresti külügyminisztérium már hétfő este – a nyolcszintű figyelmeztetési skálán – a legmagasabb veszélyességi fokozatra emelte Ukrajna kockázati besorolását és a szomszédos ország azonnali elhagyására szólította fel az ott tartózkodó román állampolgárokat.

Közben a kormány közölte, hogy egyesített munkacsoportot állítottak fel, amely egyebek mellett folyamatosan megfigyelés alatt tartja az országba érkező, illetve Romániából távozó földgáz mennyiségét és készen áll arra, hogy szükség esetén közbelépjen az ország folyamatos gázellátása érdekében. Románia elegendő földgáztartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy a fűtésszezon időszakát kezelje – közölte a kormány, hozzátéve: menekültek fogadására is felkészült.

Berendelték a bukaresti orosz nagykövetet a külügyminisztériumba

Bogdan Aurescu tárcavezető berendelte csütörtökön Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövetet a külügyminisztériumba.

A minisztérium közleménye szerint a diplomata berendelése az Ukrajna elleni orosz támadással kapcsolatos, amit a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségének orosz elismerése előzött meg.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük