Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg pénzt költöttek szilveszterkor a turisták

Rengeteg pénzt költöttek szilveszterkor a turisták Románia

Több mint 170 ezer turista töltötte a 2019/2020-as szilvesztert a romániai üdülőhelyeken, 2,5%-kal több, mint a tavaly, és közel 44 millió eurót költöttek.

Hirdetés
Hirdetés

A közalkalmazottak két plusz szabadnapot kaptak szilveszterkor: december 27-ét és január 3-át, így a román turisták közül sokan 4-5 napos belföldi vagy külföldi kiruccanást szervezhettek. Mindezek ellenére a turisták száma nem nőtt számottevően tavalyhoz képest, azonban a vakációs utalványok részben kiegyensúlyozták a hó hiányát egyes üdülőhelyeken, írja pénteki közleményében a FPTR.

‘A román turisták számára továbbra is a belföldi üdülőtelepek jelentik a fő opciót, de egyre több külföldi turista érkezik Romániába szilveszterezni. Az elfogadható szállásárak, az olcsóbb étkezési költségek és a vakációs utalványok hozzájárultak a turisták számának emelkedéséhez. A szokatlanul meleg idő azonban csökkentette a keresletet a belföldi, illetve külföldi sízőparadicsomok iránt’ – jelentette ki Dragoş Răducan, a FPTR első alelnöke.

A legnagyobb kereslet most szilveszterkor a vidéki panziók iránt volt, 58.500 turista töltötte az évek közötti éjszakát panzióban, 2,6%-kal több, mint tavaly. Sokan 5 éjszakát is töltöttek a panzióban.

A fürdőhelyeken több mint 25.600 román turista töltötte a szilvesztert, 9,3%-kal kevesebb, mint a tavaly. A hegyvidéki üdülőhelyek iránt azonban többen érdeklődtek, mint tavaly: összesen 49.300 személy töltötte az ünnepet a hegyekben, 32,4%-kal több, mint tavaly.

A nagyvárosi hotelek szilveszteri ajánlatcsomagjait 31.500 személy választotta, nagyjából ugyanannyi, mint tavaly.

Ami az árakat illeti, azok átlagban 12%-kal nőttek tavalyhoz képest, tehát az árnövekedés nem volt olyan mértékű, mint a vendéglátóipari egységek költségeinek a növekedése, ez pedig a profit csökkenéséhez vezet, jelzik a szövetség képviselői.

A román turisták több mint 210,857 millió lejt költöttek a belföldi szilveszteri turisztikai csomagokra, 17,5%-kal többet, mint a tavaly. A Prahova-völgye, Brassó Pojána, Pöltinis, Sztrázsa, Călimăneşti, Félix-fürdő, illetve a barcasági, máramarosi és bukovinai települések voltak a legkeresettebb célpontok.

A romániai turisták közül csupán 10.870 (2%-kal kevesebb, mint tavaly) töltötte a szilvesztert a turisztikai irodák által szervezett külföldi kirándulásokon, összesen körülbelül 6,015 millió eurót költve el. Ez 2%-os csökkenést jelent tavalyhoz képest. A legtöbben síelni mentek Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba és Bulgáriába.

A FPTR jelzi még, hogy a romániaiak közül egyre többen szervezik meg saját maguk kirándulásaikat az on-line helyfoglalási rendszereken keresztül. Legtöbben repülőjegyet és külföldi szállást foglalnak, ellátás nélkül. 

Agerpres

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük