Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: minden EU-tagállam fog kapni egy bizonyos mennyiségű feketehimlő-oltást

Rafila: minden EU-tagállam fog kapni egy bizonyos mennyiségű feketehimlő-oltást Románia

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott pénteken, hogy az Európai Unió minden tagállama fog kapni egy bizonyos mennyiségű feketehimlő-vakcinát, Románia ezer adagot igényelt.

Hirdetés
Hirdetés

Rafila a bukaresti sürgősségi kórházban tartott pénteki sajtótájékoztatóján számolt be erről. Elmondta, a fekete himlő elleni oltásokat az Európai Unió Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságán (HERA) keresztül biztosítják a tagállamoknak, Románia 1000 adagot kért a vakcinából.

Azt is elmondta, az oltásból kevés van, mert nincs szükség a használatára, a fekete himlő ugyanis már globális szinten felszámolt fertőző betegség.

Az EU közösen vásárol oltóanyagot és antivirális szereket a majomhimlő ellen

Az Európai Unió úgy döntött, hogy a majomhimlő ellen a tagállamok közösen vásárolnak oltóanyagot és antivirális szereket – közölte pénteken Richard Bergstrom, Svédország oltási programjainak irányítója.

Számos tanácskozás után arra a döntésre jutottunk, hogy közösen szerzünk be vakcinát és a betegség kezelését célzó antivirális szereket – idézte Bergstromot a Dagens Nyheter svéd napilap.

A lap értesülése szerint az EU a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, illetve az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből vásárol.

Bergstrom elmondta, még egyik céggel sem kötöttek szerződést, de úgy véli, a folyamat gyorsan fog menni, nagyjából egy hét múlva meglesznek a szerződések, és az első szállítások akár már júniusban megkezdődhetnek.

A majomhimlő betegség elnevezése arra utal, hogy a vírusos fertőzést elsőként afrikai majmokban mutatták ki.

Világszerte eddig mintegy 250 esetet regisztráltak május eleje óta 19 országban, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetése úgy véli: a betegség széles körű terjedésének kockázata továbbra is alacsony. A most megjelent vírusvariánsnak az eddigi tapasztalatok szerint egy százalék körüli a halálozási rátája. Halálesetet a betegség legújabb felbukkanása óta azonban nem jegyeztek fel sehol.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az emberről emberre nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük