Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: az idei rezidensvizsgán a háziorvosi szakra hirdették meg a legtöbb helyet

Rafila: az idei rezidensvizsgán a háziorvosi szakra hirdették meg a legtöbb helyet Románia

A háziorvosi, az aneszteziológiai, a gyermekgyógyászati, az epidemiológiai, a mikrobiológiai és a közegészségügyi szakterületeken hirdették meg a legtöbb helyet az idei rezidensvizsgán, amely vasárnap zajlott az ország hat egyetemi központjában – jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A rezidensképzésre való felvételkor figyelembe kell venni az orvosi egyetemek végzőseinek számát, illetve az ország prioritásait a humánerőforrás terén – mondta a tárcavezető.

„Nem képezhetünk rezidenseket a képzés kedvéért. Azért képezzük őket, hogy szakemberekké válhassanak, és képesek legyenek a lakosság számára egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani minden szükséges szakterületen.

Jövő évben új megközelítés szerint szervezik meg majd a rezidensvizsgát, azokra a szakokra összpontosítva, amelyeken jelenleg szakemberhiány van – tette hozzá a miniszter.

Rafila arra is rámutatott, hogy idén is a háziorvosi helyek száma a legnagyobb, tekintve, hogy 700 olyan település van országszerte, ahol egyáltalán nincs háziorvos, a települések 47 százalékában pedig kevesebb van, mint kellene.

Az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében 3000 háziorvosi kabinet felszerelésére van lehetőség. Remélik, hogy egyre több fiatalt tudnak arra ösztönözni, hogy ezt a nagyon fontos szakterületet válasszák. Meg kell teremteni a feltételeket, hogy a fiatalok a háziorvosi szakmát válasszák, és a falvakban, a városoktól távolabb is vállalják ezt a hivatást – fogalmazott a miniszter.

A szaktárca csütörtöki tájékoztatása értelmében az egészségügyi minisztérium és a helyi hatóságok alárendeltségében működő egészségügyi intézményeknél meghirdetett 5866 rezidensorvosi, fogorvosi és gyógyszerészi helyre 10.330 jelentkező pályázik. Az orvosi szakosításra 4734, a fogorvosira 621, a gyógyszerészire 511 helyet hirdettek meg.

A korábbi évekhez hasonlóan a versenyvizsga hat egyetemi központban zajlott: Bukarestben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron, Craiován és Iaşi-ban.

forrás: Agerpres

fotó: Alexandru Rafila/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük