Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: az élet lassanként visszatér a megszokott medrébe

Rafila: az élet lassanként visszatér a megszokott medrébe Románia

Jövő héttől a járványgörbe laposodása várható, és a koronavírus lassanként nem fog közegészségügyi problémát jelenteni – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Alexandru Rafila elmondta, a tesztek pozitivitási rátája az elmúlt napokban 9 százalékról 12 százalékra nőtt, az intenzív osztályokon ápolt koronavírusos betegek száma a kórházba utaltak számánál kisebb ütemben csökkent, de „tekintettel a régiós trendekre”, az egészségügyi minisztérium arra számít, hogy jövő héttől megkezdődik az esetszámok fokozatos csökkenése, és az élet lassanként visszatér a korábban megszokott medrébe.

A tárcavezető hozzátette, hogy a hatóságok ébersége nem csökken, folyamatosan biztosítják a fertőzésgyanús személyek tesztelését, az állapotfelmérést a járóbeteg-ellátó központokban és a betegek kezelését.

Tájékoztató kampányt indít az egészségügyi minisztérium a jódtabletták használatáról

Alexandru Rafila bejelentette, országos tájékoztató kampányt indít az egészségügyi minisztérium a kálium-jodid tabletták használatáról.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy a iaşi-i Antibiotice gyógyszergyár múlt héten legyártotta a lakosságnak kiosztandó kálium-jodid tablettákat, amelyeket már el is juttattak a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz. Ezek az intézmények fogják szétosztani az orvosságot az embereknek a tájékoztató kampányt követően.

Rafila hangsúlyozta, a jótablettákat nem szabad indokolatlanul, megelőző jelleggel bevenni, hanem csakis hatósági utasításra, amit abban az esetben adnak ki, ha Románia közelében nukleáris incidens történik, és az országban radioaktív jód kerül a levegőbe.

Ebben az esetben újszülötteknek egyhónapos korig egynegyed tablettát, egyhónapos kortól hároméves korig fél tablettát, 3 és 12 év közötti gyermeknek egy egész tablettát, 12 év fölöttieknek és felnőtteknek 40 éves korig két tablettát kell beadni.

Negyvenéves kor fölött a kálium-jodid tabletta nem javallott, kivéve, ha az illető rendkívüli mértékben ki van téve a radioaktív jód belélegzésének, ami csak a nukleáris incidens helyszínén fordulhat elő. ‘Romániában ez nem tevődik fel’ – szögezte le Rafila.

A tablettákat a hatósági felhívást követő legtöbb nyolc órán belül, egy alkalommal kell bevenni. Ha több mint 24 óra telt el a hatóságok felhívása óta, a tabletta bevétele már fölöslegessé válik.

A kálium-jodidot eredeti csomagolásában kell megőrizni, szavatossági ideje 3 év.

Rafila azt is elmondta, jómaga azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a tablettákat a családorvosok osztanák ki, de erről csütörtökön még tárgyalniuk kell az érintettekkel.

Megismételte, Romániát nem fenyegeti közvetlenül egy nukleáris incidens veszélye, de nem is lehet teljes mértékben kizártnak tekinteni.

Több mint 400 ukrajnai menekültet kezelnek jelenleg romániai kórházakban

Az egészségügyi miniszter közölte, jelenleg 421 ukrajnai menekültet kezelnek romániai kórházakban.

Alexandru Rafila elmondta, az elmúlt héten 666 igénylés érkezett a megyei mentőszolgálatokhoz ukrajnai menekültek részéről, az esetek többségében a helyszínen ellátták a segítségre szoruló személyt.

A kórházak sürgősségi osztályain 615-en jelentkeztek, közülük 198 személyt kellett kórházba utalni. Ezek nagyon alacsony számok, nem jelentenek megterhelést a romániai egészségügyi rendszer számára – szögezte le a tárcavezető.

Rafila elmondta, a legtöbben légúti fertőzés miatt fordulnak orvoshoz, de koronavírusos és hasmenéses megbetegedésekre is volt példa. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások