Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Páncélosokkal és tankokkal erősíti romániai katonai jelenlétét Franciaország

FRISSÍTVE: Páncélosokkal és tankokkal erősíti romániai katonai jelenlétét Franciaország Románia

Franciaország megerősíti a NATO katonai jelenlétét Romániában, ahová a következő hetekben egy páncélgépkocsi-századot és egy Leclerc tankokból álló harckocsiszázadot küld – jelentette be kedden a Reuters és az AFP szerint Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter.

A politikus egy parlamenti meghallgatáson elmondta: Emmanuel Macron államfő „a NATO keleti szárnyán kialakult helyzetre” és „az ukrajnai harcok hevességére” való tekintettel hozta ezt a döntést. 

Klaus Iohannis üdvözölte Emmanuel Macron döntését. Az államfő kedd esti Twitter-üzenetében azt írta, ez „fontos gesztus a NATO keleti szárnya számára, a szövetséges szolidaritás jele”.

Nicolae Ciucă szintén pozitívan reagált a hírre. „Kiváló hír érkezett Franciaországtól: egy Leclerc tankokból álló harckocsiszázaddal megerősíti NATO katonai jelenlétét Romániában. Nagyra értékeljük Emmanuel Macron elnök úr elkötelezettségét stratégiai partnerségünk mellett” – írta a miniszterelnök a kormány Twitter-oldalára.

FRISSÍTÉS: Október végén érkeznek a páncélosok és harckocsik

A francia hadsereg páncélgépkocsi-százada és Leclerc tankokból álló harckocsiszázada október végén érkezik Romániába megerősíteni a Nagysinken (Cincu) állomásozó NATO harccsoport technikai felszereltségét – közölte a védelmi minisztérium.

A páncélgépkocsik és harckocsik vasúton és közúton jutnak el a Brassó megyei településre. A közúti rendőrség tájékoztatni fog az esetleges közúti korlátozásokról.

A NATO-harccsoportot májusban hozták létre a katonai szövetség Romániába telepített többnemzetiségű gyorsreagálású haderejéből.

Franciaország saját javaslatára vette át a keretország szerepét; a NATO legütőképesebb alakulataként számon tartott, Romániában állomásozó francia zászlóalj rotációval integrál Belgiumból és Hollandiából érkező csapatokat.

A NATO harccsoport elősegíti Románia és Franciaország katonai együttműködését és hozzájárul az euroatlanti biztonság megszilárdításához a keleti szárnyon. A stratégiai partnerekkel való együttműködés és a jelentős harci struktúrák jelenléte hozzájárul a védelmi és elrettentő képességek növeléséhez az ukrajnai háború és a fekete-tengeri válság kontextusában – olvasható a védelmi minisztérium közleményében.

forrás: Agerpres

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások