Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Panaszt emelt a kormány az alkotmánybíróságnál Klaus Johannis ellen

FRISSÍTVE: Panaszt emelt a kormány az alkotmánybíróságnál Klaus Johannis ellen Románia

Panaszt emelt a kormány az alkotmánybíróságnál Klaus Johannis ellen, amiért az államfő halogatja a döntést a koalíció által javasolt új szállításügyi, illetve regionális fejlesztési miniszter, Mircea Drăghici és Lia Olguţa Vasilescu kinevezéséről – közölte a pénteki kormányülés elején Viorica Dăncilă miniszterelnök. FRISSÍTÉS: Megszólalt Johannis

A kormánytagok e heti, brüsszeli látogatásának eredményeit ismertetve Dăncilă rámutatott, Románia eleget tud tenni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatoknak, és a miniszterekkel való egyeztetések alkalmával az illetékes európai hatóságok is meggyőződtek erről. A kormányfő hozzátette: „az egyetlen bizonytalanságot” Klaus Johannis államfő kelti azzal, hogy nem hagyja jóvá két fontos minisztérium, a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési tárca élére jelölt személyek kinevezését.

„Azt hiszem, ebben az időszakban nem a politikai játszmáknak kell diktálniuk, most Románia érdeke kellene hogy legyen a legfontosabb” – mondta Dăncilă. A miniszterelnök hozzátette, ahhoz, hogy minden téren sikeres legyen a román EU-elnökség, arra is szükség van, hogy a kabinet mindegyik miniszterének teljes jogköre és legitimitása legyen. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a dossziék átvétele, az ágazati prioritások megszabása után cserélgessük a minisztereket. Ezért fordultunk ma az alkotmánybírósághoz” – érvelt a miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Johannis: az alkotmánybíróság nem tudja megoldani a problémát

Klaus Johannis szerint hiába fordult a kormány az alkotmánybírósághoz a minisztercserék ügyében, mert bármilyen döntést is hoz a taláros testület, az alapvető problémát nem tudja megoldani, az ugyanis elsősorban politikai jellegű.

„Az alkotmánybíróságnak nincs, ahogyan megoldania ezt a problémát, mert ez nem alkotmányos, hanem politikai természetű. Egyrészt az idézte elő, hogy Romániának de facto nincs miniszterelnöke, másrészt pedig az, hogy a Szociáldemokrata Párt egyáltalán nem tud politizálni” – nyomatékosította Johannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Pénteki nyilatkozatában Johannis rámutatott, a kormányfő „képtelen intézményes párbeszédet folytatni” egy probléma megoldása érdekében. Az elnök többek között felrótta a miniszterelnöknek, hogy a kormányátalakításra vonatkozó két írásos igénylést is eljuttatott hozzá – úgy, hogy az elsőre meg sem várta a választ -, majd „további papírokat küldözgetett, mindezt anélkül, hogy kereste volna az egyeztetés, párbeszéd lehetőségét”, vagy „külföldi látogatásai között” érdeklődött volna a válasz késésének okáról.

Hirdetés
Hirdetés

„Ez a hölgy egyszerűen nem érti, hogyan működik egy állam. Nekünk itt nem az a dolgunk, hogy titkárnők és titkárok által írt papírokat küldözgessünk egymásnak. Ezt nem nehéz megtenni. Nekünk az a dolgunk, hogy megoldjuk az állam problémáit, Románia problémáit. Márpedig ez csak együttműködéssel és intézményes párbeszéddel lehetséges” – fogalmazott az államfő.

Johannis ugyanakkor rámutatott, Liviu Dragnea vezetése alatt a Szociáldemokrata Párt (PSD) teljesen képtelen a politizálásra, „nagyon rossz jogalkotói munkát folytat”. E kijelentését azzal támasztotta alá az államfő, hogy az elmúlt év folyamán a PSD-ALDE-többség által megszavazott több mint harminc törvény ellen emelt alkotmányossági kifogást, és 25 esetben neki adott igazat a taláros testület, részben vagy teljes egészében alaptörvénybe ütközőnek ítélve a jogszabályokat.

„Ezen túlmenően ugyanakkor a PSD már nem képes politikai tárgyalásokat folytatni, még csak kísérletet sem tesz erre. A PSD a szájba verés politikájával próbálja meg érvényre juttatni akaratát. Ez látszik a parlamentben is, a kormány munkamódszerében is, és ez számomra elfogadhatatlan” – tette hozzá az államfő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük