Felhívás!

Ölt a zöld szörny

Ölt a zöld szörny Románia

A romániai rendőrség énekesekkel, zeneegyüttesekkel (Francisca, UDDI, Proconsult) közösen indított országos kampányt a családon belüli erőszak ellen. Ennek kapcsán több helyszínen elhangzott, hogy az utóbbi hónapokban sajnos Románia több megyéjében történtek olyan tragédiák, ahol a férj, illetve férfi féltékenységből brutálisan meggyilkolta feleségét, élettársát, partnerét, barátnőjét.

A metaforikusan zöld szörny, zöld szemű szörny vagy szörnyeteg néven emlegetett féltékenység vezető helyen áll a családon belüli erőszakot kiváltó okok között. “Ne taszítsd a szerelmet sötét árnyékba!”, ez a kampány egyik jelmondata.

A hivatalos adatok szerint 2017-ben országszerte 36 245 olyan esetet jegyeztek, amely a 2003. évi 217-es számú törvény hatálya alá sorolandó, tehát családon belüli erőszakos cselekmény, nem ritkán bűncselekmény. Egy évvel korábban 35 202 volt a hivatalos szám, de tudni kell, hogy nagyon sok eset nem kerül nyilvántartásba, mert nem jelentik.

A családon, családtagokon belüli erőszakos cselekmények négyötöde, azaz körülbelül 80 százaléka a családi otthonban, lakhelyen, telken történt, a többi különféle helyszíneken. A 2017-ben hivatalosan jegyzett több mint 36 ezer családon belüli erőszakos cselekmény közül 20 ezer járt ténylegesen bántalmazással, testi sértéssel, néhányszor gyilkossággal.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.