Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ölt a zöld szörny

Ölt a zöld szörny Románia

A romániai rendőrség énekesekkel, zeneegyüttesekkel (Francisca, UDDI, Proconsult) közösen indított országos kampányt a családon belüli erőszak ellen. Ennek kapcsán több helyszínen elhangzott, hogy az utóbbi hónapokban sajnos Románia több megyéjében történtek olyan tragédiák, ahol a férj, illetve férfi féltékenységből brutálisan meggyilkolta feleségét, élettársát, partnerét, barátnőjét.

Hirdetés
Hirdetés

A metaforikusan zöld szörny, zöld szemű szörny vagy szörnyeteg néven emlegetett féltékenység vezető helyen áll a családon belüli erőszakot kiváltó okok között. „Ne taszítsd a szerelmet sötét árnyékba!”, ez a kampány egyik jelmondata.

A hivatalos adatok szerint 2017-ben országszerte 36 245 olyan esetet jegyeztek, amely a 2003. évi 217-es számú törvény hatálya alá sorolandó, tehát családon belüli erőszakos cselekmény, nem ritkán bűncselekmény. Egy évvel korábban 35 202 volt a hivatalos szám, de tudni kell, hogy nagyon sok eset nem kerül nyilvántartásba, mert nem jelentik.

A családon, családtagokon belüli erőszakos cselekmények négyötöde, azaz körülbelül 80 százaléka a családi otthonban, lakhelyen, telken történt, a többi különféle helyszíneken. A 2017-ben hivatalosan jegyzett több mint 36 ezer családon belüli erőszakos cselekmény közül 20 ezer járt ténylegesen bántalmazással, testi sértéssel, néhányszor gyilkossággal.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük