Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem sikerült a parlament napirendjére tűzni a kétfordulós polgármester-választást

Nem sikerült a parlament napirendjére tűzni a kétfordulós polgármester-választást Románia

Nem sikerült a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a képviselőház napirendjére tűznie szerdán a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről szóló, a szociáldemokraták és az RMDSZ által kifogásolt törvénytervezetet.

Hirdetés
Hirdetés

A PNL-kormánynak egyébként parlamenti támogatást nyújtó magyar érdekképviselet azért ellenzi a kisebb román pártok által is szorgalmazott módosítást, mert becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma Erdélyben, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

A legnagyobb frakcióval rendelkező, de másfél hónapja ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) a szenátusban egymaga is meg tudta akadályozni a törvénytervezet megszavazását, de a végső döntést meghozó képviselőházban az RMDSZ-frakcióval együtt sincs többsége. A PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök számításai szerint a képviselőházban a kormánypárt rendelkezik a választási törvény módosításához szükséges többséggel, csak az a kérdés, hogy – a szociáldemokrata többségű házbizottság döntését felülbírálva – sikerül-e elérnie a tervezet napirendre tűzését.

Szerdán – a karácsonyi szünet előtti utolsó plenáris ülésen – kiélezett ügyrendi vitába torkollott a kormánypárt azon próbálkozása, hogy napirendre tűzzék a választójog módosítását, amit végül időhiány miatt elnapoltak.

A kétfordulós rendszerhez visszatérést leghangosabban sürgető Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Népi Mozgalom Pártja (PMP) ezek után azt követelte Ludovic Orban kormányától, hogy – a parlamentet megkerülve – sürgősségi kormányrendelettel vagy úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptesse hatályba a jogszabályt. A két jobbközép párt képviselői kilátásba helyezték, hogy ellenkező esetben megvonják parlamenti támogatásukat a PNL kisebbségi kormányától.

A magyar érdekképviselet viszont a PNL-kormánynak nyújtott parlamenti támogatása feltételei között kikötötte, hogy a kormány nem módosíthatja a parlamentet megkerülve a választójogot. Az RMDSZ arra figyelmeztette a PNL-t, hogy megszavazza a kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt, ha – az RMDSZ-szel kötött megállapodását megsértve – a PNL kormányzati felelősségvállalással vagy sürgősségi rendelettel vezetné be a kétfordulós polgármester-választást.

A szociáldemokraták és az RMDSZ szavazatai – a két ház együttes ülésén – elegendőek lennének a kormány megbuktatásához.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások