Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Négy érettségitípus bevezetését javasolja az oktatási miniszter

Négy érettségitípus bevezetését javasolja az oktatási miniszter Románia

Négy érettségitípus bevezetését javasolta Ecaterina Andronescu oktatási miniszter pénteken Az oktatás egyesít minket elnevezésű projekt bemutatóján, amit a tárca szervezett a bukaresti Központi Egyetemi Könyvtár aulájában.

A miniszter javaslata értelmében a következő érettségitípusokat kellene bevezetni a romániai közoktatási rendszerbe: T-érettségi (technológiai), V-érettségi (vokacionális), illetve A1-es és A2-es érettségi.

„Ezek próbálkozások, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb képletet” – mondta a miniszter, felkérve a jelenlevőket, hogy gondolkodjanak el ezeken.

Magyarázata szerint a szakmai képzést választó tanulók választhatnának a hároméves szakiskolai vagy a négyéves gimnáziumi szakoktatás között. Az előbbi kijárása nem jár érettségi oklevéllel, csupán képesítésüket igazoló okiratot kapnak. A négyéves szakmai gimnáziumi oktatásban részt vevők viszont jelentkezhetnek a T-érettségire.

Ha egy diák a hároméves szakiskola elvégzése után úgy dönt, hogy mégis meg akarja szerezni a T-érettségi diplomát, tovább tanulhat a gimnáziumi szakosztályokban. A T-érettségivel azonban egyetemre nem, csak poszt-liceális képzésre jelentkezhet.

Hirdetés
Hirdetés

A négyéves gimnáziumi oktatást három kategóriára osztanák: vokacionális oktatásra (művészeti, zene, sport szak), reáltudományok, illetve társadalom- és humántudományok szakra.

Az előbbi esetében V típusú érettségit tenne le a diák, amely a kötelező román nyelv és irodalom és idegen nyelv mellett szakterület-specifikus tantárgyból méri fel a tudást, de lesz egy általános, a kreativitást, képességeket és készségeket felmérő vizsga is, magyarázta Andronescu. Hozzáfűzte, ez utóbbi tudásfelmérő összeállítása nem lesz könnyű, „amolyan interdiszciplináris jellegű” vizsgaként képzeli el.

A kreativitást felmérő vizsga érvényes lenne a reál, illetve társadalom- és humántudományok szakon végző diákok számára is.

A reál szakra járó tanulók A1-es típusú érettségi vizsgát tennének, le azaz románból, idegen nyelvből, matematikából és a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznának, amelyekhez hozzájön még a kreativitást felmérő vizsga. A humán szakra járó középiskolások A2-es típusú érettségin vizsgáznak, amelyen a társadalom- vagy humántudományi tantárgyakra esik a hangsúly, vázolta az elképzelést az oktatási miniszter.

A négyéves gimnáziumi oktatásban részesült és az érettségit megszerző tanulók egyetemre jelentkezhetnek, de a felsőoktatatási szakot itt is az érettségi típusa határozná meg.

„Akinek vokacionális érettségije van, az ilyen irányú felsőoktatási intézménybe jelentkezik: konzervatóriumba, sportegyetemre, művészeti egyetemekre” – mondta még Andronescu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük