Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Munkaügyi bizottság: január elsejétől az infláció mértékével fog nőni a gyermekpénz

Munkaügyi bizottság: január elsejétől az infláció mértékével fog nőni a gyermekpénz Románia

A képviselőház munkaügyi bizottsága kedden elfogadta, hogy 2022. január elsejétől az infláció mértékének megfelelően növeljék a gyermeknevelési támogatást.

Hirdetés
Hirdetés

A testület módosítások nélkül hagyta jóvá a szenátustól érkező, a 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó jogszabálytervezetet.

Az alsóház munkaügyi bizottságának elnöke, Oana Ţoiu elmondta, legközelebb 2022. január elsején fog nőni a gyerekpénz az inflációs ráta mértékével.

A jogszabálytervezetről szerdán szavaz a képviselőház plénuma.

Ţoiu becslése szerint jövő év január elsejétől valamivel több mint 10 lejjel fog nőni a gyerekpénz.

A júliusra tervezett emelés elhalasztásának megakadályozását kéri a PSD az RMDSZ-től

Azt kéri a Szociáldemokrata Párt (PSD) az RMDSZ-től, szegüljön szembe koalíciós partnereinek a gyermekpénzemelés elhalasztására vonatkozó szándékával.

„A PSD azt kéri az RMDSZ-től, tegyen le a gyermekpénzzel kapcsolatos alkotmányellenes javaslatokról, és koncentráljon a hatályos törvények gyakorlatba ültetésére” – fogalmaz keddi közleményében az alakulat.

Hozzáteszik, az RMDSZ-nek szembe kellene szegülnie a PNL és az USR PLUS-nak az idén júliustól esedékes gyermekpénzemelés elhalasztására vonatkozó szándékával, és harcolnia kellene az érvényben levő törvények és a kormánypártok által a választási kampányban tett ígéretek betartásáért.

„Ha az RMDSZ-nek nem sikerül ezt elérnie, meg kell szavaznia azt a törvényt, amelyet csütörtökön nyújt be a PSD a parlamentbe, és amely a gyermekes családokat érintő több intézkedést is tartalmaz, többek között a gyermekpénz 300, illetve 600 lejre történő emelését” – áll még a közleményben.

Ebben reagálnak Kelemen Hunor hétfő esti nyilatkozatára is, miszerint javaslatot tett a koalíciós egyeztetésen a család jövedelme függvényében differenciált gyermeknevelési támogatás bevezetésére.

Ennek kapcsán a PSD leszögezi, az alkotmánybíróság 2006/277-es döntésében alaptörvénybe ütközőnek ítélte a gyermekpénz differenciált odaítélését. Ugyanakkor az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke, Asztalos Csaba is hangsúlyozta korábban, hogy egy ilyen intézkedés diszkriminatív lenne, az alkotmány ugyanis egyetlen feltételhez, a gyermekkorúsághoz köti a gyermekpénz odaítélését.

A képviselőház munkaügyi bizottsága a szenátustól érkezett formában fogadta el kedden a 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó tervezetet. Ennek értelmében legközelebb 2022. január elsejétől nő a gyermekpénz, az infláció mértékének megfelelően.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük