Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Módosították az energiaárak korlátozásáról szóló rendeletet

Módosították az energiaárak korlátozásáról szóló rendeletet Románia

A kormány módosította csütörtökön az energiaárak korlátozásáról szóló, tavasszal kiadott rendeletét, és az eddigi 300 kilowattóra helyett 255 kilowattórában határozta meg azt a havi villamosenergia-fogyasztást, ameddig a kilowattóránként 0,80 lejes ársapkával védi a lakossági fogyasztókat a piaci áraktól.

Hirdetés
Hirdetés

Nicolae Ciucă miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején bejelentette: a kormány meghosszabbította az ársapkarendelet hatályát jövő év augusztus elejéig, és úgy értékelt, hogy ezzel a háztartások 98 százalékát megvédik az energia drágulásától. A kormányfő hozzátette, hogy az új sürgősségi rendelet a visszaszorítja az árspekulációt az áram- és a földgázpiacon.

Havi 100 kilowattóra fogyasztásig továbbra is a kilowattóránként 0,68 lejes árkorlátozást alkalmazzák, azokban a háztartásokban pedig, amelyek tavalyi havi fogyasztási átlaga 100 és 300 kilowattóra közé esett, ezentúl 100 és 255 kilowattóra között 0,8 lejt számlázhatnak a szolgáltatók kilowattóránként. A kis- és középvállalkozások (kkv) és közintézmények esetében érvényben marad a kilowattóránként 1 lejes ársapka, de csak a tavalyi fogyasztásuk 85 százalékáig.

Az intézkedés indoklásában az Európai Bizottság 15 százalékos önkéntes energia-takarékossági rendeletére hivatkoztak. Virgil Popescu energiaügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmagyarázta: az árkorlátozásra jogosultak köre valójában nem változik, a fogyasztási küszöb 15 százalékos – 300-ról 255 kilowattórára történő – csökkentésével viszont „bátorítani akarják azt az önkéntes takarékosságot”, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett júliusban.

Akik túllépik az ársapkarendeletben meghatározott fogyasztási küszöböt, azoknak a most már 1,25 lej körüli piaci árat kell fizetniük az elhasznált villanyáram kilowattórájáért.

A földgáz esetében a lakossági fogyasztóknak továbbra is 0,31, míg a jogi személyeknek 0,37 lejt kell fizetniük minden elhasznált kilowattóra energiáért, amennyiben tavalyi gázfogyasztásuk nem haladta meg az 50 ezer megawattórát.

A csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelettel a kormány többletforrásokat is akar biztosítani az energiaár-kompenzációhoz és – Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint – meg akarja fékezni a nyerészkedést, az energiaárak mesterséges felverését. Ennek érdekében, miként Adrian Câciu pénzügyminiszter fogalmazott: nem „szolidaritási adót”, hanem „hozzájárulást” fizettet az energiapiac szereplőivel egy „energiaátmeneti alapba”. Másfelől az állam most már csak megawattóránként 1300 lejes árig téríti meg az energiaszolgáltatók számára a piaci árak és a rendeletileg szabályozott fogyasztói árak közti különbözetet. 

A sürgősségi kormányrendeletet szeptember elsejei hatállyal kell alkalmazni, és 2023. augusztus 31-ig lesz érvényben.

USR: tönkreteszi az energiapiacot az új sürgősségi rendelet

Bírálta csütörtökön a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a kormányt, amiért „minden előzetes nyilvános vita nélkül” fogadta el aznap az energiapiacot szabályozó új sürgősségi rendeletet.

Az ellenzéki párt közleménye szerint a jogszabály előírásai ‘lassan, de biztosan’ tönkreteszik a hazai energiapiacot és a gazdaságot. Az USR kifogásolja, hogy a rendelet hatályba lépése után ‘vállalatok százai, ezrei’ nem részesülnek majd energiaár-támogatásban. Ennek a párt szerint drámai következményei lesznek, mert ezek a cégek a tevékenységük korlátozására és leépítésekre kényszerülnek majd.

‘A megoldás lett volna, hogy adókedvezményben részesüljön minden romániai vállalat, és csökkentsük az energiaszámlák adóösszetevőjét a háztartási fogyasztók számára’ – idézte a közlemény Cristina Prună képviselőt, az ipari bizottság alelnökét.

Az USR szerint az energiaszolgáltatókra kivetett adók megemelése drágulásokhoz és munkahelyek megszűnéséhez fog vezetni.

(MTI/Agerpres, fotó: Kovács Zsolt)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások