Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Memorandumot fogadott el a kormány az MCV lezárásának ütemtervéről

Memorandumot fogadott el a kormány az MCV lezárásának ütemtervéről Románia

Memorandumot fogadott el szerdai ülésén a kormány a romániai igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárását célzó intézkedések ütemtervéről – közölte Florin Cîţu miniszterelnök. Dan Barna szerint február végéig jóváhagyja a kabinet az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg felszámolásáról szóló törvénytervezetet.

Hirdetés
Hirdetés

A szerdai kormányülést követően Florin Cîţu elmondta, a koalíciós kormány elsődleges célkitűzésként kezeli az MCV lezárását az ajánlások teljesítése révén, és a szerdán elfogadott memorandum az ezzel kapcsolatban megszabott ütemtervet rögzíti.

A miniszterelnök „ambiciózusnak” nevezte az ütemtervet, amelynek értelmében júniusig teljesülhetnek a feltételek az MCV lezárásához.

Dan Barna kormányfőhelyettes hozzátette, a memorandum értelmében február végéig a kormány jóváhagyja az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezetet, április végéig pedig jóváhagyja és elküldi a parlamentnek az igazságügyi törvények „kijavítását” célzó tervezetet, eleget téve ezáltal az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság, valamint az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásainak.

Az MCV lezárása a kormány egyik fontos célkitűzése, ez „szükséges és kötelező” lépés a schengeni övezethez való csatlakozás szempontjából is – tette hozzá Dan Barna.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük