Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megyénként 4-től 39-százalékig terjed a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi ágyak kihasználtsága

Megyénként 4-től 39-százalékig terjed a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi ágyak kihasználtsága Románia

A koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi ágyak megyénkénti kihasználtsága 4 százaléktól (Mehedinţi) és 39 százalékig (Suceava) terjed, Bukarestben és Ilfov megyében együtt 16 százalékos – közölte szerda este a sajtóval Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

Az adatoknak azért van jelentősége, mert a hatályban lévő szabályok szerint az iskolák bezárása a Covid-betegeknek szánt kórházi ágyak megyénkénti leterheltségétől függ.

A miniszter elmondta, hogy a keddi adatok szerint a kórházakban ápolt 3896 Covid-beteg közül 337 (8,6 százalék) gyerek. Hozzátette, hogy az adatok szerdán nem módosultak.

Emlékeztetett arra, hogy Románia lakosságának 17,6 százaléka kiskorú. Ez azt jelenti, hogy a kórházban ápolt koronavírusos gyerekek aránya a gyerekek országos arányának a felénél is kisebb. 

Arafat: van kapacitás a kórházak intenzív osztályain további Covid-betegek kezelésére

Egyelőre nem terheli le a koronavírus-járvány ötödik hulláma a hazai kórházak intenzív terápiás részlegeit – számolt be szerda este Raed Arafat.

Ploieşti-i sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelmi államtitkár elmondta, az intenzív osztályon ápolt Covid-betegek száma jelenleg meghaladja az 500-at, és van kapacitás további páciensek kezelésére.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a napi fertőzésszámok növekedésével a súlyos betegek száma is növekedhet. Szerdán például már 43-mal emelkedett a intenzív terápiás kezelésre szoruló páciensek száma a korábbi 20-30 helyett. „A mi feladatunk az, hogy ha szükséges, folyamatosan növeljük az intenzív osztályok kapacitását” – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva Arafat elmondta azt is, hogy a hatóságok nem terveznek újabb járványügyi korlátozásokat. Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy tartsa be a jelenleg érvényben lévő szabályokat. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük