Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődtek a konzultációk az új kormány megalakításáról

Megkezdődtek a konzultációk az új kormány megalakításáról Románia

Péntek délelőtt megkezdődtek az államfő és a parlamenti pártok közötti konzultációk az új kormány megalakításáról. Klaus Johannis sorrendben a PNL, az USR, az RMDSZ, a PMP, a Pro Románia, az ALDE és a nemzeti kisebbségek csoportjának képviselőit várja a Cotroceni-palotába. A PSD nem veszt részt a tárgyalásokon. Cikkünk folyamatosan frissül!

Hirdetés
Hirdetés

Orban: a PNL kész felvállalni a kormányzást

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kész felvállalni a kormányzást, amennyiben nincs lehetőség előre hozott választásokra – jelentette ki a Klaus Johannis államfővel folytatott cotroceni-i tárgyalásokat követően Ludovic Orban PNL-elnök.

„A PNL álláspontja egyértelmű: amennyiben van lehetőség a megállapodásra az előre hozott választások érdekében, akkor mi a néphez való fordulást támogatjuk, lehetőséget adnánk a román állampolgároknak, hogy ők döntsenek egy új parlament összetételéről. Ha viszont ez nem lesz lehetséges, és ha Románia elnöke azt fogja kérni tőlünk, hogy alakítsunk kormányt, akkor a Nemzeti Liberális Párt kész vállalni a kormányzás felelősségét, és kész kormányt alakítani a PNL köré” – mondta Orban.

Azt is hozzátette: a PNL a párt elnökét javasolja a kormányfői tisztségre, miniszteri javaslatokról azonban nem hajlandó még nyilatkozni.

„Az biztos, hogy a PNL ellenez minden olyan kormánykonstrukciót, amelyben benne van a Szociáldemokrata Párt” – mondta még a PNL elnöke.

Az államfővel folytatott megbeszélésen a Nemzeti Liberális Pártot Ludovic Orban, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Robert Sighiartău, Florin Cîţu és Iulian Dumitrescu képviselte.

Barna: az államfő elé terjesztettük az előre hozott választásokról szóló paktumot

Az előre hozott választásokról szóló paktumot terjesztett Klaus Johannis államelnök elé Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a Cotroceni palotában zajló tanácskozáson, amelyet egy új kormányfő nevesítése érdekében hívott össze az államfő.

Barna szerint „úgy tűnt”, az elnök egyetért az USR képviselőivel abban, hogy jelen helyzetben az előre hozott választások jelentik a „helyes, morális és működő megoldást” az ország számára. Az egyeztetést követően az USR-elnök rámutatott, meglátásuk szerint az új kormánynak az kellene hogy legyen az egyik fő célkitűzése, hogy „valamikor február-márciusban” megszervezze az előre hozott választásokat. Csak így lehet olyan stabil és kellő parlamenti támogatottsággal rendelkező kormánya az országnak, amely véghezviheti a szükséges reformokat – nyomatékosította.

Az USR elnöke azt is elmondta, készen állnak támogatni egy olyan, a Szociáldemokrata Párt nélkül felálló kormánykonstrukciót, amelynek prioritásai közé tartozik a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés, a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű kezdeményezésük gyakorlatba ültetése, illetve az igazságügyi törvények és a 114-es sürgősségi rendelet korrigálása.

Az államelnökkel folytatott megbeszélésen Dan Barna, Cristina Prună, Stelian Ion, Claudiu Năsui és Iulian Bulai képviselte az USR-t.

Kelemen: az első opciónk egy RMDSZ-es miniszterelnök

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elsődleges opcióként egy RMDSZ-es kormányfő köré alakítaná ki a kabinetet; a második legjobb megoldásnak egy független miniszterelnököt tartanak – nyilatkozta az alakulat elnöke a Klaus Johannis elnökkel folytatott tárgyalásokat követően.

„Az első opció egy RMDSZ-es kormányfő lenne, konkrét nevesítés még nem történt. (…) A második opció – egy független kormányfő, nem technokrata, hanem független, a pénzügyi vagy bankszektorból, aki politikai kormányt vezetne, (…) aki nem esik túlzásokba, gondoskodik a költségvetésről és az adók helyzetéről, és eligazgatja az országot jövő év decemberéig. A legutolsó megoldás: egy Ludovic Orban PNL-elnök által vezetett kormány, de ha jól értettem, ott már nincs szükség ránk, mert a PSD bejelentette, hogy amennyiben Ludovic Orban megígéri, hogy nem csökkenti a béreket és nyugdíjakat, megszavazza. Tehát a PNL-nek a PSD-vel együtt többsége van egy Orban vezette kormány létrehozásához” – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, egy PNL-kormány magában rejti annak kockázatát, hogy mindenki – az USR, a Pro Románia és a PSD is – támadni fogja, elhasználódik, és a jobbközép pártok elveszítik a jövő évi parlamenti választásokat.

Kelemen ugyanakkor kifejtette, mielőbb egy parlament által jóváhagyott kormányra van szükség, az előre hozott választásokat viszont nem tartja jó megoldásnak, ugyanis ebben az esetben jövő év júniusában készülne el a 2020-as év költségvetése, ami egy választási évben politikai és pénzügyi válságba taszítaná az országot.

Az RMDSZ-t képviselő küldöttségben Kelemen Hunor mellett Cseke Attila, Korodi Attila, Antal Árpád és Hegedüs Csilla vett részt.

Tomac: javasoltam az államfőnek, vegye számításba egy PMP-s kormányfő kijelölését is

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt javasolta Klaus Johannis államelnöknek a Cotroceni-palotában zajló tanácskozáson, hogy vegye számításba egy PMP-s miniszterelnök kinevezését is.

„Tisztában vagyunk az ellenzéki pártok érzékenységeivel, főként azokéval, amelyek 2016 óta folyamatosan ellenzéki szerepet töltöttek be. Éppen ezért, hogy minden érzékenységet kiegyensúlyozzunk, azt javasoltuk az államelnöknek, hogy vegye számításba egy PMP-s miniszterelnök kinevezését is” – mondta el Tomac az államelnökkel való megbeszélést követően.

Hangsúlyozta, a PMP szemszögéből „alapvetően fontos”, hogy a jövendőbeli kormány támogassa a kétfordulós önkormányzati választások kiírását és a Moldovai Köztársasággal való kapcsolatért felelős minisztérium létrehozását, és ezt az államfőnek is elmondta.

„Tisztában vagyunk a téttel, amely az ellenzéki pártok vállát nyomja, ezért hajlandók vagyunk tárgyalni a többi alakulattal annak érdekében, hogy egy minél hatékonyabb és gyorsabb megoldást találjunk a politikai válságra” – fejtette ki Tomac.

„Számunkra az is nagyon fontos, hogy a következő parlamenti többség, amely kormányt alakít, vállalja a törvényhozók számának 300-ra való csökkentését előíró törvény elfogadását” – szögezte még le a PMP elnöke.

Ami az előre hozott választások kiírását illeti, Tomac nem bízik benne, hogy ez megvalósulhat.

„Nem félünk az előre hozott választásoktól, de tisztában vagyunk vele, hogy ez csak a választók megtévesztését szolgáló próbálkozás. Romániában nem fognak előre hozott választásokat kiírni egy egész egyszerű oknál fogva: ha egy kormányt megbuktattak, a törvényhozók nem fognak megbuktatni egy második kormányt is néhány hónappal a választások előtt” – mondta Tomac.

Hozzátette, a PMP képviselői készen állnak minden, megbeszéléseket kezdeményező párttal tárgyalni.

„Természetesen, ha az államelnök arra a következtetésre jut, hogy minket bíz meg a kormányalakítással, megpróbálunk mi is megbeszéléseket folytatni a többi párttal” – szögezte le a PMP elnöke.

Az államelnökkel folytatott megbeszélésen Eugen Tomac, Marius Paşcan, Cornel Sămărtinean, Cătălina Bozianu és Cătălin Cristache képviselte a PMP-t.

Tăriceanu: az ALDE nem óhajt részt venni a következő kormányban

Nem óhajt részt venni a következő kormányban a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök a Klaus Johannis államfővel folytatott pénteki megbeszélést követően.

Tăriceanu azt mondta, pártja felajánlhatja támogatását a kormányalakításkor, de nincs szó „biankó csekkről”: az ALDE szeretné ismerni a leendő kabinet prioritásait, mielőtt támogatná azt.

Az ALDE küldöttségében Călin Popescu-Tăriceanu mellett Daniel Chiţoiu, Steluţa Cătăniciu, Toma Petcu és Adrian Mocanu vett részt.

Constantin: a Pro Románia hozzá kíván járulni a politikai stabilitás fenntartásához

A Pro Románia támogatja, hogy előre hozott választásokat írjanak ki, és hogy mindenekelőtt sürgősen kinevezzenek egy miniszterelnököt, bár javaslatot nem terjesztett elő – nyilatkozta az alakulat első alelnöke, Daniel Constantin, a Klaus Johannis elnökkel folytatott tárgyalásokat követően.

A Pro Románia elképzelése szerint az előre hozott parlamenti választásokat nem lehet a jövő májusi helyhatósági választások előtt megszervezni.

Kérdésre válaszolva Constantin elképzelhetőnek nevezte, hogy – ha felkérik – részt vállaljanak a kormányban, annál is inkább, hogy nekik vannak a „legjobb szakembereik”, de ezt nem támasztják feltételként egy leendő kabinet támogatásáért.

Elmondta azt is: a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről egyelőre nem érkezett válasz Victor Pont pártelnök ajánlatára, de „a hallgatás is egyféle válasz”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük