Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Lemondott a korrupcióval gyanúsított mezőgazdasági miniszter

FRISSÍTVE: Lemondott a korrupcióval gyanúsított mezőgazdasági miniszter Románia

Korrupcióval gyanúsítja Adrian Chesnoiu mezőgazdasági minisztert az ügyészség – közölte csütörtökön a Digi24 hírtelevízió a korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleményére hivatkozva.

Hirdetés
Hirdetés

A minisztert a DNA egyes vezető állások betöltésére kiírt versenyvizsgák trükközésével gyanúsítja. A vádhatóság szerint a szociáldemokrata politikus arra utasította egyik beosztottját – aki a vizsgáztató bizottság tagja volt -, hogy adja át a vizsgatételek egy részét az egyik bizalmi emberének. Így az általa preferált jelöltek a vizsga előtt a tételekhez juthattak, és sikeresen vizsgázhattak a meghirdetett vezetői állásokra. A DNA azzal a kéréssel fordult a főügyészhez, hogy kezdeményezze a politikus képviselői mentelmi jogának a megvonását, mely lehetővé teszi az ügy alapos kivizsgálását.

A DNA nem közölte a miniszter nevét, de a román sajtó ügyészségi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a vizsgálat Adrian Chesnoiu mezőgazdasági minisztert érinti.

Az ügyészség szerint a miniszter valakinek hasznot hozó hivatali visszaélést követett el, és nem a nyilvánosságnak szánt információk kiadására utasított. E jogi besorolások a román büntető törvénykönyv szerint a korrupció válfajai.

Az ez év februárja és áprilisa között szervezett, négy vizsgált versenyvizsga során miniszteri tanácsadói, osztályvezetői, illetve valamely megye mezőgazdasági hivatalának a vezetői és vezetőhelyettesi állását töltötték be.

Az ügyészségi közlemény szerint az egyik pártfogolt jelöltnek a vizsgatételek kiszivárogtatásával sem sikerült a szükséges pontszámot elérnie a versenyvizsgán. A miniszter közbenjárására azonban ezt a jelöltet is alkalmazták osztályvezetői beosztásban. A közlemény arra is kitér, hogy az illető mindeddig 33 782 lej fizetést vett fel.

adu Oprea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, hogy a párton belül egyelőre nem tárgyaltak az ügyről, de a PSD az utóbbi időszakban mindig megszavazta a mentelmi jog megvonására vonatkozó ügyészségi kéréseket, hogy a vizsgált politikusok tisztázhassák ártatlanságukat.

FRISSÍTÉS: Lemondott a miniszter

A közösségi oldalán közölt bejegyzésében bejelentette lemondását a korrupcióval gyanúsított Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter.

A szociáldemokrata politikus kijelentette: nem követett el törvénybe ütköző cselekedeteket, és mindig igyekezett erkölcsi tartással, odaadással végezni feladatait. A nyilvánosság előtt megjelent információk hatására azonban úgy döntött, hogy lemond a miniszteri tisztségről, és felfüggeszti párttagságát a Szociáldemokrata Pártban (PSD). Emellett arra kérte valamennyi parlamenti párt képviselőit, hogy szavazzák meg a mentelmi joga felfüggesztését, mert szeretné megvédeni magát a személyével kapcsolatos gyanúval szemben.

FRISSÍTÉS 2: A kormányfő tudomásul vette a lemondást

Nicolae Ciucă kormányfő tudomásul vette Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter bejelentését, miszerint lemond tisztségéből – közölte csütörtökön a kormány.

„Románia kormánya továbbra is elkötelezett a végrehajtó testület megfelelő működéséhez szükséges feddhetetlenségi és szakmai normák biztosítása mellett” – olvasható a kormány tájékoztatásában.

FRISSÍTÉS 3: A képviselőház kedden szavaz a mentelmi jog megvonásáról

A képviselőház házbizottsága csütörtökön úgy döntött, elküldi a jogi bizottságnak véleményezés végett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának megvonására vonatkozó kérését.

A döntés értelmében a jogi bizottságnak hétfőn kell felterjesztenie a véleményezést, a képviselőház plénuma pedig kedden szavaz a DNA kéréséről.

A legfőbb ügyész elküldte a képviselőháznak a DNA-iratot, amely alapján a parlament hozzájárulását kérik, hogy hivatali visszaélés és nem a nyilvánosságnak szánt információk felfedésére való felbujtás gyanújával elindítsák a bűnvádi eljárást Adrian Chesnoiu ellen.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. június 24., 15:53
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Jó lenne azt a sok ingyen kiosztott pályázati pénzeket is felülvizsgálni!!! Évek óta ugyanazok a családok bérletesek az ingyenpénzekre!!! Sokan többet zsebeltek be mint a falu költségvetése!!!! MAFFIA!!!