Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Korábban kezdődhet, de több vakációt foglalhat magában a következő tanév

Korábban kezdődhet, de több vakációt foglalhat magában a következő tanév Románia

Sorin Cîmpeanu ismertette az oktatás numinisztériumnak a 2022-2023-as tanév szerkezetére vonatkozó javaslatait, amelyek között szerepel az októberi vakáció kiterjesztése minden tanuló számára, illetve a két félév közötti tanítási szünet visszaállítása.

Hirdetés
Hirdetés

A következő tanév szeptember 5-én kezdődhet, októberben pedig minden elemista, gimnazista és középiskolás diák számára vakáció lenne.

„Fontolóra vesszük, hogy október végén egyhetes vakációt adunk minden diáknak” – nyilatkozta Cîmpeanu a TVR2-nek.

A téli szünet 2022. december 22-től 2023. január 8-ig tartana. Februárban visszatérhet az egyhetes vakáció az első és a második félév között.

„Megfontolhatjuk az egyhetes februári vakációt… A döntést a tanulók érdekében és a sportolás elősegítése érdekében hozzuk meg… Ez egyébként átfedésben van a vendéglátóipar érdekeivel is, de a gyermekek érdekei az elsők” – magyarázta Sorin Cîmpeanu.

A húsvéti szünet április 7. és 18. között lenne, májusban pedig egy zöld hetet szerveznének, amelyen a tanulók az iskolán kívül tanulnának a természetről.

Ezek egyelőre a minisztérium javaslatai, a végső döntést a tanulókkal, szülőkkel és tanárokkal folytatott egyeztetések után hozzák meg – mondta az oktatási miniszter.

Tanulók Országos Tanácsa: konkrét javaslatokra, nem nyilatkozatokra van szükség

A 2022/2023-as tanév szerkezetéről szóló minisztériumi javaslat mielőbbi kidolgozását és a társadalmi partnerekkel való megvitatását sürgeti a Tanulók Országos Tanácsa.

A szervezet csütörtöki közleményében emlékeztet, hogy Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter több ízben is nyilatkozott a héten a 2022/2023-as tanév szerkezetével kapcsolatos elképzeléseiről, amelyek szerint egyrészt beiktatnának egy októberi vakációt, illetve visszavezetnék a februári szünetet, másrészt pedig módosulna a tanítási napok száma.

A Tanulók Országos Tanácsa ennek kapcsán közölte, továbbra is követelik, hogy a tanév szeptember első hétfőjén kezdődjön el és június első péntekén érjen véget. Ez azért fontos, mert az iskolák nagy részében nincs légkondicionáló, így a júniusi hőség jelentősen megnehezíti az oktatási folyamatban részt vevő valamennyi szereplő dolgát – érvelnek.

Hozzáteszik, bárhogyan is osztják fel a tanévet, „kiegyensúlyozott” struktúrát követelnek, illetve azt, hogy ennek véglegesítése előtt a szaktárca konzultáljon a tanulói, szülői és pedagógusi szervezetekkel.

„A múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyi igényeket figyelmen kívül hagyó döntések csak elmélyítik azokat a problémákat, amelyekkel a tanulók, a tanárok és a szülők nap mint nap szembesülnek” – fogalmaznak a közleményben. 

(Digi24/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. február 10., 12:42
    ÉRTÉKELÉS: 6

    A tanév hosszabb lesz, de a tananyag rövidebb és az órák száma kevesebb. Minden nap sport óra és nagyobb osztályokban sok sok gyakorlat. És felelős szülők, szakképzett személyzet! EZ LENNE A JÓ IRÁNY!