Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen: lesz pénz a költségvetésben nyugdíjakra, pótlékokra és a minimálbér emelésére is

Kelemen: lesz pénz a költségvetésben nyugdíjakra, pótlékokra és a minimálbér emelésére is Románia

Lesz pénz a jövő évi költségvetésben nyugdíjakra, pótlékokra és a minimálbér emelésére is, és 2022-ben nem vezetnek be más adókat és illetékeket – jelentette ki Kelemen Hunor ügyvivő kormányfő-helyettes, az RMDSZ elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A Digi24-nek kedd este nyilatkozva Kelemen elmondta, az alakuló kormánykoalícióban „elég parázs vita volt” arról, hogy áttérjenek-e vagy sem egy új adózási módra. „Felvetődött a luxusadó bevezetése, a nagy vagyonok megadóztatása, de itt is elég bonyolult a helyzet, mert nagyon sok esetben a házak, kocsik cégek nevére vannak íratva, nem magánszemélyek nevén szerepelnek” – magyarázta.

A szolidaritási illeték bevezetése volt a másik ötlet, és ebben az esetben az RMDSZ azt javasolta, hogy ne a 2500-3000-4000 lejes fizetésekkel rendelkező személyekre fókuszáljanak, hanem nézzék meg, működik-e ez az adó a nagyvállalatoknál, beleértve az állami vállalatokat is, mutatott még rá. 2022-ben azonban még nem lesz semmiféle pluszadó – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy milyen a bizalmi szint az új koalíció partnerei között, az RMDSZ vezetője azt mondta, hogy alacsony, akárcsak a volt koalícióban.

„Ha a volt koalícióban nagyobb lett volna a bizalom, vagy a mértékét menet közben növelni tudtuk volna a közös döntések meghozatalával és a döntések végrehajtásával, akkor talán a PNL-USR-RMDSZ koalíció nem ért volna ilyen brutális véget szeptemberben. Most is elég alacsony a bizalom mértéke, de ez nem jelenti azt, hogy a bizalom nem növelhető, én optimista vagyok. (…) Nehéz lesz kormányozni, ha nem bízol a másikban” – fejtette ki.

Hozzátette, ez a nagy, de kétséget kizáróan nehezen kezelhető koalíció képes stabilitást biztosítani Románia számára, képes lehet jelentős reformokat megvalósítani, ehhez azonban hosszú távú projektek kidolgozására van szükség, és néhány alkotmányos reformot is végre kell hajtani.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások