Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor helyesnek tartana egy 15-16 százalékos nyugdíjemelést

Kelemen Hunor helyesnek tartana egy 15-16 százalékos nyugdíjemelést Románia

Helyesnek tartana egy 15-16 százalékos nyugdíjemelést Kelemen Hunor. A kormányfőhelyettes szerint a döntéshozók erkölcsi kötelessége megoldást találni a nyugdíjasok támogatására, mivel ők a legkiszolgáltatottabb kategória.

Az RMDSZ elnöke az Europa FM-nek nyilatkozva kedd este cáfolta, hogy megosztja a kormánykoalíciót a nyugdíjemelés kérdése. Közlése szerint zajlanak erről az egyeztetések, és a jövő évi társadalombiztosítási költségvetés tervezetének véglegesítésekor derül ki, hogy milyen mértékben növelik januártól a nyugdíjakat.

Arról, hogy az országos helyreállítási terv szerint az éves nyugdíjkiadások nem haladhatják meg a GDP 9,4 százalékát, Kelemen Hunor elmondta, hogy az úgynevezett speciális nyugdíjak miatt van szükség ennek a korlátnak a felülvizsgálatra. ‘A 9,4 százalékba már nehezen fér bele a bírák, a katonák, a pilóták és a diplomaták juttatása’ – magyarázta.

A speciális nyugdíjakkal szerinte az a legnagyobb gond, hogy nem egy egységes elven, hanem kategóriánként eltérő törvényeken alapulnak. Elmondta, hogy jómaga már jó ideje sürgeti egy egységes nyugdíjazási elv alkalmazását azoknak a közszolgálati dolgozóknak az esetében, akikre a munkaéveik során különböző tilalmak és összeférhetetlenségi szabályok vonatkoztak.

Az RMDSZ elnöke kifejtette: a speciális nyugdíjaknak az a lényege, hogy kompenzálja ezeket a tilalmakat. Ez a magyarázata annak, hogy a közszolgálatban dolgozók nagyobb juttatásban részesülnek, mint amennyi a hozzájárulásuk alapján megilletné őket. Emlékeztetett, hogy a bírákra és ügyészekre, katonákra, rendőrökre, diplomatákra, politikusokra vonatkoznak különböző összeférhetetlenségi szabályok, ezért jár nekik speciális nyugdíj. Szerinte esetükben is a hozzájárulás elvéből kellene kiindulni a nyugdíjuk megállapításakor, és arra kellene egy egységes elvet kidolgozni, hogy ezen felül mekkora juttatásra legyenek jogosultak. Fontos azonban, hogy a speciális nyugdíj nem haladhatja meg a kedvezményezett korábbi fizetését – tette hozzá.

Kelemen Hunor szerint a speciális nyugdíjak szabályozásakor figyelembe kellene venni azt is, hogy a kedvezményezett kategóriákhoz tartozó személyek már nagyon korán, 48-50 éves korukban mennek nyugdíjba. Úgy vélekedett: az lenne a helyes, hogy ugyanúgy ne illesse meg őket teljes összegű nyugdíj, mint ahogy többi korengedményes nyugdíjast sem.

Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy már augusztusban javasolta a koalíciónak, hogy dolgozzanak ki törvénytervezetet azoknak a közszolgálatban dolgozóknak a nyugdíjáról, akikre különböző összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak. Hozzátette, hogy ez a munkaügyi minisztérium feladata. Úgy vélekedett, hogy a törvényt még ebben az évben el kell fogadni, mert az országos helyreállítási terv szerint a speciális nyugdíjakat 2022 végéig szabályozni kell. 

Mielőbb dönteni kell az energiaárak kompenzálásáról

Kelemen Hunor szerint mielőbb dönteni kell az energiaárak kompenzálásának új rendszeréről.

A kormányfőhelyettes emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ már az év elejétől sürgeti az áram árának szabályozását. Ezt szerinte még az energiaszolgáltatók is támogatják, de az idő sürgetése ellenére nem sikerült egyezségre jutni róla a koalícióban.

Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy Románia éves áramszükségletének több mint 90 százalékát állami tulajdonú vállalatok termelik, és ezt az energiamennyiséget érintené az árszabályozás. ‘A különbözetet a szabadpiacról kell beszerezni, a piaci árakba az állam nem szólhat bele. Ezért voltaképpen csak részben szabályozott árak lehetségesek’ – magyarázta.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a szabályozás lényege, hogy az állam ársapkát szab meg a villamos energiára. Ez az árszint, aminél drágábban nem értékesíthetik az áramot a szolgáltatók. A termelői ár és a fogyasztói ár közötti különbözetet pedig megtéríti az állam – magyarázta a politikus. Kelemen úgy véli, hogy a különbözetet nem a szolgáltatóknak, hanem a termelőknek kellene kifizetnie az államnak, mert jóval egyszerűbb kompenzálni a termelőktől megvásárolt árammennyiséget, mint egyenként megvizsgálni a villanyszámlák millióit.

A miniszterelnök-helyettes közlése szerint a koalíció vezetői múlt héten tárgyaltak már az energiaárak kompenzálásának új rendszeréről az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) bevonásával, a kormánypártok pedig most elemzik a lehetséges variánsokat. Kelemen fontosnak nevezte, hogy az új rendszert január elsejétől bevezessék, ezért szerinte mielőbb véglegesíteni kell, hogy legyen idő az előkészítésére. 

forrás: Agerpres

fotó: Kelemen Hunor/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük