Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Juncker: Romániának helye van a schengeni övezeten belül

Juncker: Romániának helye van a schengeni övezeten belül Románia

Nem kérdőjelezhető meg senki részéről, hogy Romániának helye van a schengeni övezeten belül – erősítette meg az Európai Bizottság évek óta képviselt álláspontját Jean-Claude Juncker bizottsági elnök pénteken Viorica Dăncilă román miniszterelnökkel közös bukaresti sajtóértekezletén.

A román uniós elnökség hivatalos megnyitójára Bukarestbe érkező Juncker hangsúlyozta, minden kétkedőnek, köztük Mark Rutte holland miniszterelnöknek is világossá teszi a közeljövőben, hogy Románia megfelel az uniós feltételrendszernek.

Hivatali ideje végéig mindent megtesz azért, meg fogja győzni a csatlakozást ellenző kormányokat – ígérte -, hogy Románia csatlakozhasson a belső határellenőrzés megszüntetését lehetővé tévő övezethez.

A schengeni övezet bővítését a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak kell jóváhagynia.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Bizottság elnöke a bukaresti kormány székhelyén, a Victoria-palotában tartott beszédében úgy fogalmazott, az Európai Bizottság és Románia „eggyé fog válni” a következő fél év folyamán. Úgy működnek majd együtt, mint egy „ideális házaspár” ugyanis céljaik, prioritásaik és az azok megvalósításához választott utak azonosak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nem maradt sok idő azonban arra, hogy az ősszel megalakuló, új összetételű Európai Parlament asztalára olyan, aktuális és halasztást nem tűrő ügyek jól előkészített dossziéi kerülhessenek, mint a 2021-től érvényes uniós költségvetés, a migráció okozta kihívások és a külső határok védelme.

Juncker arra kérte a román kormányt, kerülje el azt, hogy az ország belpolitikai nehézségei bármiféle árnyékot vessenek az európai politikára. El kell végre oszlatni azokat az elképzeléseket, hogy „két Európa létezik” párhuzamosan egymás mellett, hogy áthidalhatatlan megosztottság nehezítené a tagországok együttműködését. A román elnökség és az uniós bizottság közös feladata, hogy ezt bebizonyítsák – tette hozzá.

Az unió tanácsa soros román elnökségének prioritásairól tartott sajtóértekezleten Viorica Dăncilă román kormányfő hangsúlyozta, az elnökség lehetőség a tagországok eltérő elképzeléseiről folytatott párbeszéd elmélyítésére.

Hirdetés
Hirdetés

Reményét fejezte ki, hogy Románia előremutató egyeztetéseket fog vezeti, néhány kérdésben pedig konkrét eredményeket tud majd elérni az európai gazdaság fellendítése, a szociális felzárkózás, az uniós költségvetés, a migrációs kérdések, a szomszédságpolitika és a belső biztonság erősítésének tekintetében.

Románia január 1-jén fél évre vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Az Európai Bizottság tagjai és elnöke pénteken a román államfővel és a miniszterelnökkel egyeztet a román elnökségre váró feladatokról.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 11., 17:05
  ÉRTÉKELÉS: 2

  vagy 2 éve mondogatja kéthavonta ezt a mesét és csókolgatja a békákat,de még mindig nem lett belőlük királyfi.Ki kéne álljon a határra amikor 4-5 órákat várnak az autósok és akkor mondja el ezt a mesét,cserébe kapna néhány wys üveget a fejébe.

 • User
  Dátum: 2019. január 11., 17:43
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Most mar egyseges es teljes lessz a Satan birodalma. Draculaland vampirai szabad utat nyertek a Satani Unio vezetesehez! Ilyen ordogoket es pokolfajzatokat,hogy is tudott az Unio mostanaig mellozni?! Hiszen ezeknek a huseges verszivo vampiroknak,mar regen ott volna a helyuk,Junker es a tobbi ordog mellett.Hiszen meg az ordog maga is belatta vegre,hogy ezektol meg szemelyesen Lucifer es Belzebub is tanulhat.Hogy mit tanulhat?! Hat,aljassagot,korrupciot,megalkuvast,ketszinuseget,cselszovest,kizsakmanyolast.Na es ami e vampir nemzedek legfobb karaktere,lopni es hazudni is tanulhatnak majd toluk. Na Isten aldjon Europa! Vagy talan, inkabb orizzen?!

  • User
   Dátum: 2019. január 13., 18:00
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Talán valamit tudhatnak a hollandok….biztos helyről tudom/holland házaspár/akik azt mondták,hogy Hollandiába nagyon sokat esett az é.színvonal .A nagy haszonélvezői az euró bevezetésének és a schengeni egyezménynek Németo. és Franciao.