Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis péntekre tanácskozásra hívja a parlamenti pártokat

Johannis péntekre tanácskozásra hívja a parlamenti pártokat Románia

Pénteken megkezdi a tárgyalásokat a parlamenti pártokkal, mert sürgősen új kormányra van szükség – jelentette ki Klaus Johannis államfő, miután a parlament csütörtökön megszavazta a bizalmatlansági indítványt.

Hirdetés
Hirdetés

„Holnap 11 órától összehívom egyeztetésre a parlamenti pártokat, mert sürgető szükségünk van kormányra” – jelentette ki Johannis a Cotroceni-palotában, hozzátéve, hogy felelősségteljes kormányra fog javaslatot tenni, amely hatékonyan dolgozik a következő parlamenti választásokig, „bármikor is szervezik meg azokat”.

Johannis úgy véli, hogy az előre hozott választások jelentik a legjobb megoldást, de erre csak akkor van lehetőség, ha konszenzus alakul ki a parlamenti pártok között. A pártokkal való konzultáció során ki fog az is derülni, hogy megvan-e ez a konszenzus, és hogy melyik a legjobb megoldás Románia számára a következő időszakban.

Arról is beszélt, hogy vannak halaszthatatlan megoldásra váró feladatok, mint például a jövő évi költségvetés kidolgozása, valamint egy új uniós biztosjelölt nevesítése.

A megszabott ütemterv szerint pénteken 11 órától a Nemzeti Liberális Párt (PNL), 11.30-tól a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), 12 órától a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), 12.30-tól a Népi Mozgalom Párt (PMP), 13 órától a Pro Europa parlamenti csoport, 13.30-tól a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), 14 órától a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja, 14.30-tól pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) küldöttségét fogadja az elnök a Cotroceni-palotában.

A pártok delegációi legtöbb öttagúak lehetnek.

Klaus Johannis sajtónyilatkozatban jelentette be csütörtökön, hogy egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat, mert sürgősen új kormányra van szüksége az országnak.

Dăncilă: a PSD részt vesz a tárgyalásokon

A Szociáldemokrata Párt (PSD) is képviseltetni fogja magát az államfő által kezdeményezett kormányalakítási tárgyalásokon – jelentette be Viorica Dăncilă kormányfő.

Amikor a parlament épületéből való távozásakor megkérdezték tőle, hogy az általa vezetett alakulat részt vesz-e a pénteki konzultáción, Dăncilă azt mondta: „Természetesen, hiszen felelős párt vagyunk”.

Hozzátette: azt, hogy milyen álláspontot képvisel majd a tárgyalásokon a párt küldöttsége, a „kollégákkal” való egyeztetést követően szabják meg.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük