Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis: az alkotmánymódosító népszavazást az elnökválasztással egy időben kellene megtartani

Johannis: az alkotmánymódosító népszavazást az elnökválasztással egy időben kellene megtartani Románia

Az alkotmánymódosító népszavazást az elnökválasztás első vagy második fordulójával egy időben kellene tartani – nyilatkozta szerdán Klaus Johannis államfő.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az alkotmánymódosító referendumot a novemberben tartandó államfőválasztás első vagy második fordulójával párhuzamosan kellene megszervezni.

Johannis hozzátette, „egyes politikusok” nyilatkozataitól eltérően nincs a Velencei Bizottságnak olyan ajánlása, amelyben azt javasolná, hogy ne tartsanak két választást egy időben.

„Tájékoztatni szeretném a közvéleményt, hogy ilyen ajánlás nem létezik. (…) Tehát bármiféle gond nélkül megszervezhető a referendum az elnökválasztással egyszerre. Nagyon érdekes, hogy éppen azok a politikusok próbálnak a Velencei Bizottság ajánlásaira hivatkozva érvelni, akik folyamatosan elégedetlenkednek amiatt, hogy a GRECO és a Velencei Bizottság megleckézteti őket” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

PSD: az alkotmánymódosítást jóval az elnökválasztás előtt meg kell ejteni

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint az alkotmánymódosításra még a novemberben esedékes elnökválasztás előtt sort kell keríteni, az ezzel kapcsolatos referendum dátumát a parlament őszi ülésszakának elején jelölik ki – áll az alakulat szerdai közleményében.

Ebben a nagyobbik kormánypárt rámutat, a május 26-i referendumom kifejezett népakarat érvényre juttatása érdekében mielőbb meg kell tartani az alkotmánymódosító népszavazást.

„Az államfő által megadott határidő túl hosszú, tekintettel arra, hogy a román állampolgárok egyértelmű véleményt nyilvánítottak a referendum két kérdésével kapcsolatban. Az alkotmánymódosítást tehát jóval az elnökválasztás előtt meg kell ejteni. Az alkotmánymódosító népszavazás dátumát az új parlamenti ülésszak legelején kijelölik” – fogalmaznak közleményükben a szociáldemokraták.

Az államfőnek a GRECO-jelentéssel kapcsolatos megjegyzéseire reagálva a PSD rámutat, az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja által elfogadott dokumentum a testület márciusi jelentésébe foglalt ajánlásokat kéri számon, így nincs köze a május 26-i referendumhoz, ahogyan azt az államfő állítja.

A szociáldemokrata alakulat szerint a GRECO-jelentés olyan következtetéseket és ajánlásokat tartalmaz, amelyek az igazságügyi rendszeren belül is éles vitákat váltottak ki.

„Több bíró és ügyész is bírálja a jelentést, jelentős hibákra hívják fel a figyelmet, ugyanakkor a dokumentum bizonyos következtetései ellentmondanak az alkotmánybíróság határozatainak. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács sem ért egyet minden felvetéssel (…) Ilyen körülmények között a politikusoknak tartózkodniuk kell minden lépéstől mindaddig, amíg a bírák, ügyészek és szakértők közös álláspontra jutnak” – áll a közleményben, amelyben a PSD leszögezi, hogy nem indítványoz semmiféle törvénymódosítást és nem szól bele a vitákba, amíg az érintett szakmai szervezetek képviselői nem jutnak konszenzusra a téma kapcsán.

A közlemény ugyanakkor arra is rámutat, összesen 14 olyan európai országról van még tudomásuk – köztük Franciaország, Németország és Hollandia -, amelyek szintén nem hajtották végre a GRECO ajánlásait, így „Románia nem számít egyedülálló esetnek, ahogyan azt az elnök sugallja”.

Teodorovici: nincs elkülönítve pénz egy második referendum megszervezésére

Az idei költségvetésben nincs elkülönítve pénz az alkotmánymódosító népszavazás megszervezésére – nyilatkozta szerdán Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A tárcavezető ezzel Klaus Johannis korábbi bejelentésére reagált, miszerint az alkotmánymódosító referendumot a novemberi elnökválasztás első vagy második fordulójával egy időben kellene megtartani.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Teodorovici szerint a referendumra minden bizonnyal sor kerül, hiszen a népakaratot érvényre kell juttatni, arról azonban sehol nem rendelkeznek, hogy ennek mikor kell megtörténnie. „Ha az a döntés születik, hogy még idén meg kell szervezni a népszavazást, meg kell jelölni az ehhez szükséges pénzforrást is. Mert az idei költségvetésben nincs elkülönítve pénz egy második referendum megszervezésére is. Meg lehetne tartani jövőre is, miért ne?” – fogalmazott pénzügyminiszter.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük