Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iulian Bulai USR-s képviselő George Simion megbüntetését kéri bántalmazás miatt

Iulian Bulai USR-s képviselő George Simion megbüntetését kéri bántalmazás miatt Románia

Iulian Bulai USR-s képviselő a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetőjének, George Simionnak a megbüntetését kérte a házbizottságtól, arra hivatkozva, hogy egy plenáris ülésen fizikailag bántalmazta őt. A testület hétfőn elküldte Bulai panaszát véleményezésre a jogi bizottságnak.

Hirdetés
Hirdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint a március 22-ei plenáris ülésen a teremben fel-alá járkáló és az ülést a Facebookon élőben közvetítő George Simion verbálisan, majd fizikailag is bántalmazta őt, „megragadta” a fülét.

Simion megnyilvánulásai sértik a polgári törvénykönyv 72. cikke által szavatolt emberi méltósághoz való jogot, valamint a parlamentnek mint a román nép legfőbb képviseleti szervének tekintélyét és a törvényhozók becsületét, tekintve, hogy nyilvános plenáris ülésen, az egész ország szeme láttára történtek, és a felvételek az incidensről bármikor megtekinthetők az alsóház honlapján – olvasható Bulai panaszában.

Elmondása szerint az incidenskor ő megtartotta emberi és képviselői méltóságát, és civilizált módon viselkedett, nem reagált George Simion „minősíthetetlen” gesztusaira.

„Ezzel szemben Simion úr viselkedése aljas volt, figyelmen kívül hagyta mind az általános társadalmi magatartási szabályokat, mind a képviselők és szenátorok magatartására vonatkozó etikai kódexnek, az alsóház szabályzatának és a képviselők és szenátorok jogállásának rendelkezéseit” – mutat rá az USR-s politikus.

Bulai emlékeztetett, hogy a jelenlegi mandátumban történtek még erőszakos cselekedetek a parlamentben, amelyek miatt az eljárási szabályzatban külön rendelkezést vezettek be a fizikai erőszak tilalmáról.

Az USR képviselője mindezeket figyelembe véve George Simion szankcióban való részesítését kérte a házbizottságtól.

„Nyilvánvaló, hogy a szankció elmaradása ösztönzőleg hat majd az ehhez hasonló erőszakos és méltatlan viselkedés megismétlődésére” – hangsúlyozta panaszában Bulai.

FRISSÍTÉS: George Simion bocsánatot kért

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetője kedden bocsánatot kért az alsóház plénumában Iulian Bulai USR-s képviselőtől, amiért agresszálta őt.

„Beszéltem Bulai úrral, és bocsánatot akarok kérni tőle, amiért fülön ragadtam. Ugyanakkor köszönöm neki, hogy adományozott a cernăuţi-i románoknak” – mondta Simion.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük