Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ismét lesznek fix radarok a romániai utakon

Ismét lesznek fix radarok a romániai utakon Románia

Már több mint tíz éve nincsenek fix sebességmérő kamerák Romániában, mert azokat törvénytelennek nyilvánította a Román Rendőrség. Most azonban az Európai Unió támogatást biztosít a helyreállítási alapból az ország útjainak biztonságosabbá tételére. Ez több tízmillió eurót jelent fix radarokra, térfigyelő kamerákra és fekvőrendőrökre – írja a Digi24.ro.

A Román Rendőrség 500 videokamerát, 300 fix radart és 1000 fekvőrendőrt akar telepíteni a közutakra. Mindez 35 millió euróba fog kerülni, a pénzt várhatóan a nemzeti helyreállítási tervdn keresztül fogják előteremteni. A berendezések egy elektronikus forgalomfigyelő rendszer részei lesznek, amelyet a szállításügyi minisztérium tervez létrehozni.

A jogszabályt 2022 decemberéig kell elfogadni, és az „e-SIGUR” rendszernek két éven belül működőképessé kell válnia. A fix radarok jelzik a járművezetők szabálytalanságait, például ha túllépik a megengedett sebességhatárt vagy áthajtanak a pirson. A rendszer segítségével le lehet majd olvasni a járművek rendszámát, így aki megszegi a törvényt, automatikusan pénzbírságot kap.

Románia az első helyen áll az Unióban a közutakon bekövetkezett halálesetek és súlyos sérülések számát tekintve. 2021-ben közel 5000 közúti baleset történt, amelyekben közel 3800-as sérültek meg és 1779-en vesztették életüket.

forrás: Digi24.ro

fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük