Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: valamennyi jelenleg hatályos korlátozás érvényben marad karácsonykor és újévben is

Iohannis: valamennyi jelenleg hatályos korlátozás érvényben marad karácsonykor és újévben is Románia

Karácsonykor és a szilveszteri ünnepségek alatt is érvényben maradnak a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott korlátozó intézkedések – jelentette ki Klaus Iohannis.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő ellátogatott pénteken a bukaresti Cantacuzino intézethez, amely átveszi és tárolja a COVID-19 elleni vakcinákat.

„Valamennyi jelenleg hatályos korlátozás érvényben marad karácsonykor és újévben is” – nyilatkozta Iohannis, hozzátéve, hogy ezeknek az intézkedéseknek a betartása nem fakultatív, hanem mindenki számára kötelező.

Rámutatott, az emberek többsége érti, hogy mi a cél a korlátozásokkal és a védelmi intézkedésekkel.

„Mindezek azért vannak, hogy megvédjenek bennünket a betegségtől, és nap mint nap azt észleljük, hogy helyesek voltak ezek az intézkedések. Mindannyian láthatják a napi szinten közölt adatokat: nem szabadultunk még meg a járványtól, több ezer új megbetegedést jegyeznek minden nap, de napról napra csökken az új fertőzöttek száma” – fogalmazott, hozzátéve, az „enyhe csökkenés” még nem jelenti azt, hogy „kiengedhetünk”.

Az elnök ugyanakkor azt tanácsolta az embereknek, hogy töltsék otthon az ünnepeket.

Karácsony után elkezdődik a koronavírus elleni oltási kampány

Az államfő arról is beszélt, karácsony után elkezdődik a koronavírus elleni oltási kampány, és az egészségügyben dolgozók kapják meg elsőként a vakcinát.

„Minden meg van szervezve, nem elméletben, hanem gyakorlatban. Működni fognak a dolgok, karácsony után kezdjük az oltási kampányt” – jelentette ki az elnök, aki látogatást tett a COVID-19 elleni vakcinák átvételére és tárolására kijelölt bukaresti Cantacuzino intézetnél.

Az elnök szerint az első 10 ezer adag vakcina karácsony után érkezik az országba, majd e szimbolikus mennyiséget követően januártól heti 100 ezer tételes vagy ennél is nagyobb szállítmányok érkeznek.

Az államfő ismét elmondta, hogy első körben az egészségügyi dolgozók, majd a kulcsfontosságú ágazatokban tevékenykedők kapják meg az oltást. A lakosság immunizálása várhatóan jövő márciusban-áprilisban kezdődik.

Iohannis nyomatékosította, hogy az oltás nem kötelező, de ajánlott beadatni, ugyanis ez az egyetlen módja a járvány megállításának. Több oltóanyag is van már, mindegyik hatékony, biztonságos, megfelel a legszigorúbb európai szabványoknak – tette hozzá.

Az elnök rámutatott, Romániában a Cantacuzino intézethez érkeznek majd a vakcinaszállítmányok, innen osztják szét az oltási központok között. Az államfő szerint példás munkát végeztek az illetékesek a Cantacuzino intézetnél, külön termet alakítottak ki az alacsony tárolási hőmérsékletet igénylő oltóanyagoknak, mindent az előírások szerint készítettek elő.

December 26-án szállítják Romániába az első tízezer adag vakcinát

December 26-án szállítják Romániába az első tízezer adag koronavírus elleni vakcinát – nyilatkozta az országos oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă orvos.

A szakember pénteken meglátogatta a bukaresti Cantacuzino intézetben kialakított vakcinatároló központot.

Az orvos elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség rövidesen kibocsátja a koronavírus elleni vakcina feltételes forgalomba hozatali engedélyét, és a jelenlegi információk szerint december 26-án érkezik az országba az első 10 ezer adag oltás. Ezeket az első vonalban küzdő tíz kórház kapja meg, a szállítmány átvételének másnapján. Ez a mennyiség a tíz kórház teljes személyzetének beoltására elegendő lesz.

Amint további szállítmányok érkeznek, az ország többi oltóközpontja is kap a vakcinákból, és elkezdődik az oltás a kidolgozott stratégia szerint.

A szakember azt is elmondta, az oltás előzetes időpont-egyeztetéssel történik. Az egészségügyi dolgozók, illetve a kulcsfontosságú ágazatokban tevékenykedők esetében ezt az az intézmény végzi, amelynek alkalmazásában állnak, a krónikus betegek és a 65 éven felüliek pedig családorvosuk, illetve a szociális igazgatóságok közvetítésével kapnak időpontot. A lakosság háromféleképpen kérhet előjegyzést: egyénileg telefonon, online vagy a családorvos közvetítésével.

A kormány platformján közzétett információk szerint a következő tíz kórház között osztják szét az első 10 ezer adag vakcinát: a brassói járványkórház, a bukaresti Matei Balş járványtani intézet, a bukaresti Victor Babeş járványkórház, továbbá a kolozsvári, a konstancai, a craiovai, a iaşi-i járványkórház, a nagybányai tüdőkórház, a suceavai megyei sürgősségi kórház, valamint a temesvári járványkórház.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük