Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: két hét múlva várható, hogy eredményt hoznak a korlátozások

Iohannis: két hét múlva várható, hogy eredményt hoznak a korlátozások Románia

A koronavírus terjedésének fékezését célzó új korlátozásokat megbeszélték a szakemberekkel, és az intézkedések eredménye várhatóan két héten belül érezhető lesz – jelentette ki Klaus Iohannis államfő pénteken, Máramaros megyében tett látogatása során.

Hirdetés
Hirdetés

„Ezek az intézkedések egészen biztosan lassítani fogják a vírus terjedését. Valójában a tegnap bejelentett korlátozások némelyike már várható volt, és biztosítom önöket, hogy szakemberekkel egyeztettek ezekről. Várhatóan csak két hét múlva hoznak eredményt” – tette hozzá Iohannis.

A nyílt téren működő piacok nyitva maradnak

Az államfő elmondta, a nyílt téren működő piacok továbbra is nyitva tarthatnak, de szigorúan be kell tartani a szabályokat.

Az államfő rámutatott, a csütörtöki kormányülés elején kilátásba helyezte minden piac és vásár bezárását, később azonban arra a következtetésre jutottak a kormánnyal, hogy az lenne a bölcsebb megoldás, ha csak a zárt terű piacokat zárnák be.

„Ősz van, a gazdák el akarják adni a terményeiket, sokan most szerzik be az élelem egy részét télire, így a nyílt téren működő, hagyományos piacok nyitva maradnak, de szigorúan be kell tartani a szabályokat. Lesznek ellenőrzések, és ahol azt tapasztaljuk, hogy nem tartják be a szabályokat, szigorúbb intézkedések várhatók” – nyomatékosította.

Kampányt és választásokat is lehet tartani

Iohannis szerint a kormány által csütörtökön meghozott intézkedések „elég szigorúak” ahhoz, hogy lehetővé tegyék a parlamenti választások kampányának lezajlását és megakadályozzák az ország esetleges lezárását a december 6-ai szavazást követően.

„Úgy gondolom, hogy az intézkedések, amelyeket a kormánnyal közösen meghoztunk, elég szigorúak ahhoz, hogy a lehetőségekhez mérten normális életvitelünk legyen, hogy választási kampányt és szavazást is lehessen tartani biztonságos körülmények között, és a választások után se kelljen lezárni az országot” – mondta az államfő a Máramaros megyében tett látogatása során tartott sajtótájékoztatón.

A kórházak túlzsúfolódása esetén külföldre szállíthatják a súlyos eseteket

Iohannis arról is beszámolt, Románia felvette a kapcsolatot néhány országgal, hogy szükség esetén szállíthassák oda a súlyos állapotban levő koronavírus-fertőzötteket.

Az államfőtől megkérdezték az újságírók, számolnak-e azzal a lehetőséggel, hogy a kórházak túlzsúfolódása esetén külföldre szállítsák a súlyos eseteket.

Az elnök azt mondta, tárgyaltak erről az egészségügyi miniszterrel, és bár jelenleg van elegendő hely a kórházakban mind az intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek, mind a közepesen súlyos tünetekkel küzdők számára, felvették a kapcsolatot néhány olyan országgal, amelyekkel különleges kapcsolatot ápol Románia, és szükség esetén segítséget kérnek majd.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük