Felhívás!

Iohannis: hétfőre hívom konzultációra a pártokat

Iohannis: hétfőre hívom konzultációra a pártokat Románia

Iohannis elnök hétfőre hívja konzultációra a parlamenti pártok képviselőit a kormányválság feloldása érdekében.

Az államfő csütörtöki bejelentése értelmében a parlamenti pártokkal folytatandó egyeztetések első fordulója hétfő délben kezdődik. Hozzátette: nem hiszi, hogy a tárgyalások első körben eredménnyel járnak.

Az államfő a következő sorrendben konzultál a pártdelegációkkal:

12:00 – Nemzeti Liberális Párt (PNL);
13:00 – Szociáldemokrata Párt (PSD);
14:00 – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR);
16:00 – Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR);
16:30 – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ);
17:00 – A nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek küldöttsége.

Klaus Iohannis szerint a gyakorlatban szinte lehetetlen, hogy teljesüljenek az előre hozott választások kiírásának a feltételei.

Kifejtette, hogy az előre hozott választások kiírása inkább csak egy elméleti lehetőség Romániában, mert az alkotmányt úgy szövegezték meg, hogy szavatolja a parlamenti stabilitást.

“A gyakorlatban szinte lehetetlen kiírni az előre hozott választásokat, nem is beszélve arról, hogy ez valószínűleg nem is lenne kívánatos. Még egy év sem telt el a parlamenti választások óta. Milyen változásokat hozhatnának az előre hozott választások? A pártok várhatóan ugyanazokat az eredményeket érnék el, esetleg kisebb módosulásokkal, és ugyanott tartanánk, ahol most vagyunk” – jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfő megjegyezte: az előre hozott választásokat szorgalmazó párt (a PSD – szerk. megj.) voltaképp kibúvóként használja ezt a célkitűzést.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.