Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis, Ciucă és Aurescu is elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást

Iohannis, Ciucă és Aurescu is elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást Románia

Klaus Iohannis államfő a leghatározottabban elítéli az Orosz Föderáció fegyveres agresszióját Ukrajna ellen – közölte csütörtök reggel az államelnöki hivatal.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök rámutat, hogy az Orosz Föderáció durván áthágta a határok sérthetetlenségének nemzetközi elvét és az erőszak alkalmazásának tilalmát.

Az Orosz Föderáció sajnálatos módon a fegyveres erő alkalmazását választotta, dacára annak, hogy állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely a világbéke és a világbiztonság garantálója – olvasható az elnöki közleményben.

„Az Orosz Föderáció ismét bebizonyította, hogy nem érdekli az európai és euroatlanti közösség által felajánlott konstruktív és felelősségteljes párbeszéd, hanem folyamatosan és tudatosan a konfrontációra törekszik, erőszakosan akarja érvényesíteni az úgynevezett befolyási övezetek elavult logikájának alávetett követeléseit. Románia felhívja a figyelmet, hogy az Orosz Föderációnak viselnie kell ennek a mélységesen törvénytelen cselekedetnek a következményeit. Románia határozott, a NATO- és EU-szövetségeseivel és partnereivel összehangolt válaszlépéseket fog tenni” – szögezi le Iohannis.

Az államfő teljes mértékű szolidaritását fejezi ki Ukrajnával és az ukrán néppel, és ismételten hangoztatja, hogy Románia teljes mértékben támogatja Ukrajna területi egységét és szuverenitását. Ugyanakkor követeli az orosz katonai agresszió azonnali, teljes és feltétel nélküli leállítását, az összes orosz haderő kivonását Ukrajnából és az Ukrajnára gyakorolt nyomás megszüntetését.

Iohannis leszögezi, hogy Románia kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának, ugyanakkor óva int az ukrajnai román közösség tagjai elleni bárminemű ellenséges fellépéstől. Az Ukrajna területén élő román állampolgároknak Románia kész konzuli segítséget nyújtani.

„Románia egyetlen állampolgárának sincs oka a félelemre. Klaus Iohannis elnök hangsúlyozza, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagjaként Románia állampolgárai az ország történelmének legátfogóbb biztonsági garanciáit élvezik” – áll a közleményben.

Ciucă: Románia a NATO-tagság legteljesebb biztonsági garanciáit élvezi

Nicolae Ciucă miniszterelnök elítélte csütörtöki állásfoglalásában az Ukrajna ellen intézett orosz támadást, amit „törvénytelen agressziónak” nevezett. Hangsúlyozta, hogy a kormány számára az Ukrajna területén tartózkodó román állampolgárok oltalma jelenti a prioritást.

„A kormányfő kifejezi szolidaritását az ukrajnai vezetéssel, és továbbra is kiáll a szomszédos állam szuverenitása és területi egysége mellett” – olvasható a kabinet közleményében.

A miniszterelnök szerint Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként a béke és a biztonság fenntartójaként kellene viselkednie, ezzel szemben súlyosan megsérti a nemzetközi jogelveket.

Nicolae Ciucă közölte: Románia állandó kapcsolatban áll a NATO-s és EU-s partnereivel, és készen áll a szükséges intézkedésekre a térség biztonságának biztosítása érdekében. „Ugyanakkor prioritásként kezeljük az Ukrajna területén tartózkodó román állampolgárok oltalmát és az ukrajnai román közösségek jogainak védelmét” – idézte a miniszterelnököt a közlemény.

A kormányfő nyugalomra intette a lakosságot. Emlékeztetett arra, hogy Románia a NATO-tagság legteljesebb biztonsági garanciáit élvezi.

Aurescu: Románia kiáll Ukrajna mellett

Bogdan Aurescu külügyminiszter csütörtökön a Twitter-oldalán azt üzente, hogy Románia kiáll Ukrajna mellett, és a szövetségesek fognak dönteni az euroatlanti közösség biztonsága és védelme szempontjából legmegfelelőbb intézkedésekről.

„Románia kiáll Ukrajna mellett. Oroszország nagy árat fog fizetni a nemzetközi jog súlyos megsértéséért. Szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt fogunk dönteni az euroatlanti közösség biztonsága és védelme szempontjából legmegfelelőbb intézkedésekről” – olvasható a külügyminiszter bejegyzésében.

Ciolacu: határozottan elítéljük az Ukrajna elleni orosz támadást

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu csütörtökön elítélte az Ukrajna ellen intézett orosz támadást.

Facebook-oldalán közzétett állásfoglalásában a politikus azt írta: Moszkva lépése veszélyes precedens jelent a nemzetközi közösség biztonságára nézve.

Közlése szerint Románia a NATO és az EU tagállamaival együtt kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának és közösen fellépni a válság kezeléséért. Hozzátette, a kormány képviselői arról biztosították, hogy az Ukrajnában tartózkodó román állampolgárok és az ukrajnai román közösség tagjai minden szükséges segítséget megkapnak a román államtól.

Cîţu: a nemzetközi közösség azonnal és erőteljesen fog reagálni az orosz agresszióra

Határozottan elítélte az Orosz Föderáció Ukrajna elleni katonai agresszióját a szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Florin Cîţu a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a nemzetközi közösség azonnal és erőteljesen fog reagálni az orosz agresszióra, amelynek szerinte súlyos következményei lesznek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások