Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Hétfőn elkezdi háromnapos hivatalos látogatását Japánban a kormányfő

FRISSÍTVE: Hétfőn elkezdi háromnapos hivatalos látogatását Japánban a kormányfő Románia

Nicolae Ciucă kormányfő hétfőn háromnapos hivatalos látogatásra érkezik Japánba, ahol részt vesz Abe Sinzó egykori japán miniszterelnök temetésén.

A miniszterelnök hétfőn ellátogat a japán parlamentbe, ahol találkozik a Parlamenti Román-Japán Baráti Tagozat küldöttségével, amelyet annak elnöke, Ichiro Aisawa vezet. Délután japán hivatali kollégája, Kisida Fumio fogadja a román kormányfőt – tájékoztatott vasárnapi közleményében a kormány.

Abe Sinzó egykori japán miniszterelnök temetési szertartását kedden tartják.

A román kormányfő egy sor kétoldalú megbeszélést fog folytatni az Abe Sinzó temetésére érkező magas rangú közméltóságokkal, köztük Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel és Han Dokszu dél-koreai miniszterelnökkel.

Abe Sinzó volt japán kormányfő merénylet áldozata lett július 8-án, egy kampányrendezvényen lőtte le egy férfi a Japán nyugati részén fekvő Nara városában.

Abe Sinzó volt Japán történelmének leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

FRISSÍTÉS: Megbeszéléseket folytattak a román-japán stratégiai partnerség kialakításáról

Nicolae Ciucă kormányfő Tokióban megbeszéléseket folytatott a Parlamenti Román-Japán Baráti Tagozat küldöttségével a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok stratégiai partnerség szintjére való emeléséről.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel együtt találkozott az Ichiro Assawa által vezetett Parlamenti Román-Japán Baráti Tagozattal a Japánban tett háromnapos hivatalos látogatásuk keretében.

Ciucă hangsúlyozta, megtiszteltetés számára, hogy képviselheti Romániát az Abe Sinzó volt miniszterelnök temetési szertartásán, aki az első japán kormányfő volt, aki hazánkba látogatott. Emlékeztetett, 2018-as bukaresti látogatásán, Sinzó egyetértett a Romániával való stratégiai partnerség elindításával – tájékoztat közleményben a kormány.

„Fontos megbeszéléseket folytattam Tokióban a Parlamenti Román-Japán Baráti Tagozattal a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok stratégiai partnerség szintjére való emeléséről, aminek Abe Sinzó egykori japán miniszterelnök tette le az alapjait” – írta Nicolae Ciucă hétfőn a kormány Twitter-oldalán.

Abe Sinzó külpolitikai öröksége tükrözi az ő figyelemre méltó vízióját ezen a területen, amely Romániának fontos szerepet biztosít a térségben. Ezen túlmenően Románia és Japán azonos értékeket képvisel, és ugyanúgy küzdenek a szabályokon alapuló világ védelméért – olvasható a kormány közleményében.

„A biztonsági és védelmi komponens a jövőbeni partnerségünk négy együttműködési pillérének egyike, amely mindkét fél számára nagyon fontos. Az előttünk álló stratégiai kihívások miatt még fontosabb és szükségesebb a szoros és állandó koordináció a két ország között” – idézi a közlemény a miniszterelnököt.

A gazdasági együttműködés szintén fontos témája volt a megbeszéléseknek, mivel Japán a legnagyobb ázsiai befektető Romániában.
A miniszterelnök hangsúlyozta a román kormány eltökéltségét a beruházások fellendítése iránt, figyelembe véve, hogy a kétoldalú kapcsolatok a közelmúltban biztató dinamikát mutattak, és Románia lehetőségeket kínál a befektetésekre a zöld energia, a magas színvonalú infrastruktúra és innováció, a zöld hidrogén előállítása és a közlekedési infrastruktúra területén.

Ichiro Assawa, a Parlamenti Román-Japán Baráti Tagozat elnöke bejelentette, teljes mértékben támogatja a Japán és Románia közötti stratégiai partnerség létrejöttét.

FRISSÍTÉS 2: Ciolacu szezrint Romániának és Japánnak folytatnia kell a közös projekteket

Romániának és Japánnak folytatnia kell a politikai és gazdasági szinten megkezdett projekteket, amelyek közül a legfontosabb a két ország közötti stratégiai partnerség hivatalossá tétele – üzente hétfőn Marcel Ciolacu képviselőházi elnök Japánban tett látogatása alkalmával.

„Ezt az üzenetet közvetítettem Fumio Kishida japán miniszterelnök felé a találkozón, amelyen Nicolae Ciucă kormányfővel közösen vettem részt. A legfontosabb célkitűzés az, hogy felgyorsítsuk a két ország közötti stratégiai partnerség hivatalossá tételét” – írta Ciolacu Facebook-bejegyzésében.

Ennek az erős partnerségnek négy fontos szál mentén – politika, biztonság, gazdaság és kultúra-tudomány – kell kialakulnia, mutatott rá Ciolacu, hozzátéve, meggyőződése, hogy ez a partnerség erősíteni fogja Románia pozícióját a NATO-val és az Európai Unióval való kapcsolatában is.

Ciolacu üdvözölte ugyanakkor Kishida miniszterelnök egységre felszólító üzenetét, amelyben kifejtette, hogy „a közös értékeket és elképzeléseket valló demokratikus államoknak nemzetközi szinten egyhangúlag kell fellépniük, hogy határozott és erős választ adjanak mindazoknak, akik semmibe merik venni a békét, a demokráciát és a szabadságot”.

(forrás: Agerpres, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük