Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Harmadszorra sem döntött az alkotmánybíróság a különnyugdíjak megadóztatásáról

Harmadszorra sem döntött az alkotmánybíróság a különnyugdíjak megadóztatásáról Románia

December 8-ára halasztotta a döntéshozatalt az alkotmánybíróság (CCR) azokról a beadványokról, amelyeket a Nép Ügyvédje és a legfelsőbb bíróság nyújtott be a szolgálati nyugdíjak megadóztatásáról szóló törvénnyel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

A képviselőház június 17-én fogadta el döntő házként az adótörvénykönyvet módosító jogszabályt, amelynek értelmében a 2000 és 7000 lej közötti különnyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki a 2000 lejt meghaladó összegre, míg a 7001 lejt meghaladó speciális nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az e küszöb fölötti összeget.

A törvény ellen a Nép Ügyvédje és a legfelsőbb bíróság is alkotmányossági kifogást emelt, kérve a taláros testülettől, hogy nyilvánítsa teljes egészében alkotmányellenesnek.

Az alkotmánybírák ez idáig három alkalommal elnapolták a döntéshozatalt, szerdán december 8-át szabták meg újabb dátumként.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman szerint a sorozatos halogatás „kérdéseket vet fel”.

„A kilenc alkotmánybíró közül hat – élükön Valer Dorneanu elnökkel – különnyugdíjban részesül, és a Nép Ügyvédje is kap majd speciális nyugdíjat mandátumának lejárta után. Másképp fogalmazva: az alkotmánybírák húzzák az időt egy olyan ügyben, amelyben közvetlenül érintettek” – írta egy Facebook-bejegyzésben Roman. A képviselő szerint nem merülhetnek fel alkotmányossági aggályok a jogszabály kapcsán, hiszen annak kidolgozásakor figyelembe vették a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági indoklást.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szintén kifogásolta az újabb halasztást.

„Miközben a CCR halogatja a döntéshozatalt, újabb több száz millió lej vándorol az állami költségvetésből a ‘különlegesek’ számláira” – hangsúlyozza egy Facebook-bejegyzésben az USR, kiemelve, hogy a törvény júniusi elfogadása óta szeptemberig több mint 3 milliárd lejt emésztettek fel a különnyugdíjak.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 5., 9:19
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ahogy anno , megtalaltak az utat a kulonnyugdijak alkotmanyossa tetelehez , most ugyanugy, talaljak meg visszafele is. Nem adoztatni kell , hanem eltorolni ezt a kivaltsagot. Ha volna akarat , megtalalnak a modjat , ez a mostani huzavona csak porhintes , alkalomadtan kampanyfogas.