Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiță: egyesek 100 euróért megvásárolják a megbetegedés és az elhalálozás kockázatát

Gheorghiță: egyesek 100 euróért megvásárolják a megbetegedés és az elhalálozás kockázatát Románia

Azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akikhez hamis oltási bizonyítványok kiállítására vonatkozó kérések érkeznek, értesíteniük kell a hatóságokat, különösen a rendőrséget – mondta Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora. Hozzátette: az ilyen kéréseket megfogalmazó emberek nem értik az oltás előnyeit, és nem érzékelik a valóságot, amelyben élünk.

Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiță a Digi24-nek vasárnap este úgy vélekedett, hogy azok kérnek ilyen hamis oltási igazolásokat, akik nem tartják tiszteletben a megelőző intézkedéseket és figyelmen kívül hagyják az orvosi ajánlásokat.

„Az emberek elfelejtik, hogy azáltal, hogy ezt a pénzt kiadják, gyakorlatilag 100 euróval megvásárolják a megbetegedés kockázatát, az intenzív osztályra kerülés kockázatát, sőt a halál kockázatát is. Mert azok, akik ilyen hamis oltási igazolásokat kérnek, pontosan azok, akik nem hisznek az oltás előnyeiben, pontosan azok, akik a legnagyobb valószínűséggel nem tartják be a megelőző intézkedéseket, akik teljesen figyelmen kívül hagyják az orvosi ajánlásokat, a hatóságokat, és mondhatom, hogy még a környezetükre is veszélyt jelentenek, pontosan azért, mert kockázatos magatartást tanúsítanak, elkaphatják a fertőzést, és megfertőzhetik a körülöttük élőket” – mondta Gheorghiță.

Megjegyezte, hogy az ilyen gesztusok az orvosi szakma lejáratásához vezetnek.

„Az ilyen gesztusok csak lejáratják az orvosi testület egészét, és ebből a szempontból meg kell értenünk, hogy ezek a helyzetek tűrhetetlenek, és mi, mint egészségügyi személyzet és az orvosi testület, akik a járvány hosszú hónapjai alatt részt vettek a SARS-COV-2 fertőzéssel diagnosztizált betegek ellenőrzésében és orvosi ellátásában, nem hisszük, hogy bárki megérdemel egy ilyen gesztust, amely lejáratja, megkérdőjelezi orvoskollégáink, mind a háziorvosok, mind a kórházakban vagy oltóközpontokban dolgozó orvosok presztízsét, szakmaiságát” – tette hozzá az oltáskampány koordinátora.

Gheorghiță elmondta, hogy az egészségügyi személyzetnek, aki ilyen kéréseket kap, értesítenie kell a rendőrséget.

„Az egészségügyi személyzet tagjai, akik ilyen kéréseket kapnak, úgy gondolom, hogy értesíteniük kell a hatóságokat, különösen a rendőrséget ezekről a hamisítási kísérletekről, illetve hamisításra való felbujtásról, mert az emberek nem igazán értik az oltás előnyeit, és nem érzékelik a valóságot, amelyben élünk. Egy világjárvány közepén vagyunk, naponta több mint ezer megbetegedéssel” – tette hozzá Valeriu Gheorghiță.

A napokban a Digi24 oknyomozó riportja oltási bizonyítványok hamisításával foglalkozó hálózatot tárt fel. A hírtelevízió újságírója felfedezett egy több mint 600 tagot számláló csoportot az orosz Telegram hálózaton, amely hamis oltási dokumentumokkal kereskedik. A kereskedők olyan dokumentumokat adtak az újságírónak, amellyel elvileg át lehet jutni a hatóságok szűrőin, mind az országban, mind a határátkelőknél. A 100 euróért árult igazolás a fővárosi Grigore Alexandrescu kórház adatait tartalmazza, ahol mint kiderült, nem is működik oltóközpont, a fiktív szérum pedig a Johnson&Johnson vakcinája. A riport nyomán a rendőrség bűnügyi eljárást indított.

Nemrég a temesvári rendőrség is nyomozást, majd büntetőeljárást is indított, miután a temesvári Victor Babes kórházba több, a COVID-19 súlyos formáival küzdő beteget utaltak be, annak ellenére, hogy rendelkeztek oltási igazolással. A rendőrség az oltási programban részt vevő egyes háziorvosok által alkalmazott „oltás a kagylóba” módszerről beszél.

Cîţu: a kormányfő ellenőrző testülete fogja kivizsgálni az ügyet

A miniszterelnök ellenőrző testülete fogja kivizsgálni a hamis oltásigazolványok ügyét – jelentette be hétfőn Florin Cîţu.

Cîţu közölte: az ügy kapcsán felkérte a belügyi és az igazságszolgáltatási tárcavezetőket, hogy működjenek együtt az egészségügyi miniszterrel és a legfelsőbb bírósággal. Ugyanakkor megengedhetetlennek nevezte, hogy egy ilyen jellegű törvénytelenséget a sajtó derítsen ki az állami bűnüldöző intézmények helyett.

Cîţu kifejtette, az év elejétől támogatta, hogy a háziorvosokat bevonják a lakosság beoltásába, és erre megfelelő anyagi keretet is sikerült biztosítani. „Nem akarok több ilyen esetet látni” – jelentette ki.

(Hotnews/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások