Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiţă: csökkent a koronavírusban elhunytak átlagéletkora

Gheorghiţă: csökkent a koronavírusban elhunytak átlagéletkora Románia

A delta variáns terjedésével 71-ről 68 évre csökkent a koronavírus miatt elhunyt személyek átlagéletkora, ugyanakkor 12 százalékuknak nem voltak más betegségei – nyilatkozta kedden az országos oltáskampány koordinátora.

Hirdetés
Hirdetés

Valeriu Gheorghiţă részt vett az Országos Audiovizuális Tanács ülésén, amelyen a 12 éven felüli gyerekek koronavírus elleni oltására ösztönző közérdekű hirdetések sugárzása mellett foglalt állást.

Mint mondta, az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb delta változat terjedésével 71 évről 68 évre csökkent a koronavírus miatt elhunyt személyek átlagéletkora. Ugyanakkor míg korábban az elhunytak 94 százalékánál jegyeztek egy vagy több alapbetegséget, mára ez az arány 88 százalékra esett vissza.

„Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt egy hónapban COVID-19-ben elhunyt személyek 12 százalékának nem volt más betegsége” – nyomatékosította az oltásparancsnok.

Elkezdődött Romániában a járvány negyedik hulláma

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője szerint Romániában elkezdődött a koronavírus-járvány negyedik hulláma, amelyben a kórokozó delta variánsa dominánssá válhat.

Erről a keddi sajtótájékoztatóján beszélt Valeriu Gheorghiţă, arra hivatkozva, hogy az utóbbi időszakban naponta nőtt az új fertőzéses esetek száma. A járvány terjedésének felgyorsulását részben azzal magyarázta, hogy a nyári időszakban nagyobb az emberek mobilitása, többet érintkeznek egymással és elhanyagolják a védekezési szabályokat.

A delta variáns súlyos megbetegedéseket okozhat a fiatalok körében

A jelek szerint a koronavírus delta variánsa súlyos megbetegedéseket okozhat a fiatalok körében – jelentette ki az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, az Egyesült Államokban egyre több, 12 évesnél is kisebb gyermek kerül kórházba vagy akár intenzív osztályra a delta variáns okozta fertőzés miatt. „Bár még sok még a tisztázatlan kérdés, vannak arra utaló jelek, hogy ez a mutáció súlyos megbetegedéseket okozhat a gyerekek és a fiatalok körében, ami eddig nem volt jellemző a koronavírus-járványra” – fogalmazott a katonaorvos.

Hozzátette, hogy a gyerekek és a kamaszok a felnőtteknél nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, mivel a delta variáns az eddig ismert vírusváltozatoknál sokkal ragályosabb. „A fiatalok csoportokba verődnek, sokat érintkeznek egymással, és természetesen a védekezési szabályokat is felnőtteknél kisebb arányban tartják be, (…) emellett nyilván az átoltottságuk is kisebb a felnőttekénél” – magyarázta a jelenség okát a katonaorvos.

Az új tanévtől mobil oltóegységek működnek majd az iskolákban

A hatóságok szándéka az, hogy a szeptemberben kezdődő tanévben valamennyi iskolában működjenek mobil oltóegységek – nyilatkozta az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, ezekben a létesítményekben nem csak a 12 évesnél idősebb diákok kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát, hanem a pedagógusok, a tanügyi személyzet és a gyerekek szülei és nagyszülei is. Az elképzelések szerint az iskolák biztosítanak majd egy-egy helyiséget a mobil oltóegységeknek. Ezek hetente egy napon át, vagy akár a tanórák után fogadnák az oltakozni kívánó gyerekeket és hozzátartozóikat.

A katonaorvos hangsúlyozta, fontos tudatosítani a gyermekes családokban, hogy a védettségüket növeli, ha valamennyi családtag be van oltva, az iskoláskorúak ugyanis könnyen megfertőzhetik a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó hozzátartozóikat, akikkel egy háztartásban élnek.

Valeriu Gheorghiţă adatokkal támasztotta alá kijelentését: felmérések szerint a gyermekes családok tagjai 15-25 százalékkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg koronavírussal, mint a gyermekteleneké.

Az oltáskampány koordinátora beszámolt arról is, a hatóságnak szándékában áll az egyetemi campusok területén is olyan orvosi rendelőket nyitni, ahol felvehető a koronavírus elleni oltás. Emellett szeptembertől a szülői értekezletekbe bekapcsolódnának online formában az egészségügyi igazgatóságok képviselői, akik válaszolnak a szülők oltással kapcsolatos kérdéseire.

Bukarestben és Kolozs megyében a legmagasabb az átoltottsági arány

Országos szinten jelenleg Bukarestben és Kolozs megyében a legnagyobb az átoltottsági arány – közölte Valeriu Gheorghiţă.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke elmondta, a fővárosban a 12 évesnél idősebb lakosság közel 49 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát, Kolozs megyében pedig a 45,2 százaléka.

A katonaorvos tájékoztatása szerint 12 megyében haladja meg az átoltottsági arány a 30 százalékos országos átlagot, 27 megyében 20 és 29,9 százalék közötti, három megyében 20 százalék alatti az arány.

Valeriu Gheorghiţă közölte azt is, hogy az oltáskampány kezdetétől, december 27-től 5,19 millió személy kapta meg legalább az első adag vakcinát, a teljesen immunizáltak száma pedig meghaladja az 5 milliót.

A 12-15 éves korosztály átoltottsága 4 százalékos, a 16-19 éves korosztályé 20 százalékos. A 60-69 éves korosztálynak a legnagyobb az átoltottsága, 39 százalékos, az 50-59 éveseké 37,5, az 40-49 éveseké 36 százalékos – sorolta az adatokat a katonaorvos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a 80 éveseknél idősebb korosztály átoltottsága mindössze 19,5 százalékos, és körükben 130 százalékkal nőtt a fertőzések száma az elmúlt két hétben az előző két héthez képest.

Valeriu Gheorghiţă beszámolt arról is, hogy a községek 67 százalékában lezárult az oltáskampány, amelyet a vidéki települések 97 százalékában indítottak el korábban. Az akció során 2,56 millió személy kapta meg a vakcina első adagját és 1,13 millió személy mind a két dózist.

A katonaorvos közlése szerint a korábban beindított oltásközpontok 26 százalékának tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették, és a még működő létesítmények nyitvatartási idejét 12 órásról 6 órásra csökkentik. Hozzátetette: arra számít, hogy a fertőzések számának növekedésével ismét egyre többen fogják felkeresni az oltásközpontokat, ez esetben pedig újra növelhetik a nyitvatartási idejüket.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük